Antena 3 CNN Politică Videanu, printre concedieri de mineri: Guvernul ar putea aproba joi înfiinţarea a două mari companii energetice

Videanu, printre concedieri de mineri: Guvernul ar putea aproba joi înfiinţarea a două mari companii energetice

Videanu, printre concedieri de mineri: Guvernul ar putea aproba joi înfiinţarea a două mari companii energetice
Sursa foto: Adriean Videanu
22 Dec 2009   •   12:22

1.600 de mineri urmează a fi disponibilizate la Compania Huilei a declarat, marţi, ministrul propus al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, la audierile din Parlament. El a arătat că există un program de restructurare în minerit şi a dat garanţii că nicio mină nu va fi închisă. Videanu a mai anunţat că, dacă Guvernul va primi votul de investitură în Parlament, în prima şedinţă de Guvern care va avea loc joi speră să se aprobe hotărârea privind înfiinţarea celor două mari companii energetice.
Un parlamentar din Comisia economică a dorit să ştie dacă 1.300 de mineri vor fi daţi afară în perioada următoare. Videanu a confirmat că există un program de restructurare în minerit, cunoscut şi discutat cu sindicatele din domeniu, care vizează disponibiluzarea a o mie şase sute de mineri care lucrează în compania naţională a Huilei.
Adriean Videanu a explicat că populaţia muncitorilor din domeniul minier este foarte îmbătrânită, astfel că trebuie angajaţi tineri, iar acest program de restructurare creează premisele reangajării a 600 de tineri în CNH.
Videanu a mai spus că, din cele nouă cariere miniere, două sunt de mult în conservare, celelalte şapte însă pot intra într-un program de rentabilizare, în condiţii de investiţii, prin înfiinţarea celor două companii energetice.
Ministrul propus al Economiei a explicat că, în prezent, Compania Naţională a Huilei nu mai poate primi ajutor din partea statului pentru investiţii, iar singura şansă o reprezintă intregarea într-una din cele două companii, pentru a creşte eficienţa exploatării cărbunelui.
"Categoric nu se va închide nicio mină", a dat asigurări Videanu, arătând că se va face o evaluare strict economică a fiecăreia dintre acestea.
El a mai spus că speră ca, dacă miercuri Guvernul va primi votul de investitură, joi să aibe loc prima şedinţă de guvern şi să se aprobe hotărârea de guvern de înfiinţare a celor două companii energetice.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close