Antena 3 CNN Politică Viorica Dăncilă: "Comasarea alegerilor s-a făcut după ce și-a dat acordul Iohannis și ca urmare a presiunii de la Bruxelles. Nu e deloc sigur că înțelegerea PSD-PNL va rezista!"

Viorica Dăncilă: "Comasarea alegerilor s-a făcut după ce și-a dat acordul Iohannis și ca urmare a presiunii de la Bruxelles. Nu e deloc sigur că înțelegerea PSD-PNL va rezista!"

Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României, a comentat la Antena 3 CNN înțelegerea politică prin care PSD și PNL au comasat alegerile europarlamentare și cele locale și au devansat alegerile prezidențiale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2024   •   18:05

Dăncilă suspectează că înțelegerea s-a făcut cu acordul președintelui Iohannis dar, adaugă ea, nu este deloc sigur că această înțelegere va exista, în contextul neînțelegerilor din teritoriu între PSD și PNL.

Ea mai crede că forțarea comasării alegerilor s-ar fi decis și la presiunea Bruxelles-ului, pe fondul ascensiunii partidelor extremiste și populiste.

Astfel, în condițiile în care o nouă majoritate în Parlamentul European a forțelor politice tradiționale - popularii, social-democrații și ecologiștii - se anunță mai greu de coagulat, de la Bruxelles ar fi venit un semnal de "strângere a rândurilor", estimează Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: E o situație incredibilă iar acordul PSD - PNL nu va fi bine primit în teritoriu

"Este cert faptul că toate aceste decizii au fost luate după ce președintele României ce-a dat acordul. Este la fel de clar pentru mine faptul că suntem într-o situație incredibilă dacă se respectă acest grafic.

Să ai trei luni, doi președinți, să ai patru luni doi primari, doi președinți de consilii județene, două consilii locale, două consilii județene este un lucru nemaiîntâlnit, un lucru care până acum în istoria României nu a existat.

În altă ordine de idei, deciziile pe care le iau liderii celor două partide nu vor avea aceeași înțelegere în teritoriu, pentru că știm că sunt județe în care PNL și PSD nu se înțeleg sub nicio formă și niciodată un candidat PNL nu va fi votat de votanții PSD sau invers.

Deci, eu cred că toate aceste decizii și toate calculele politice ar putea să fie stricate în teritoriu de situația existentă, situație pe care o știm cu toții.

Când iei aceste decizii, ar trebui o consultare cu toate partidele politice, inclusiv din opoziție, pentru că și partidele din opoziție au în spate alegători (...)

Viorica Dăncilă: Ionannis mi-a demonstrat că ce discuți cu el nu rămâne valabil 

Nu știu care sunt relațiile dintre dl. Ciolacu și dl. Iohannis, dar din tot ce am discutat cu dl. Iohannis, acesta a demonstrat că (discuția) nu a avut valabilitate pentru domnia sa.

Ca să dau un exemplu, când am preluat președinția Consiliului Uniunii Europene am discutat cu dânsul, i-am expus faptul că suntem foarte pregătiți. La nici trei ore, dânsul a spus că nu suntem pregătiți și că Finlanda poate prelua președinția Consiliului.

Deci, eu cred că este un aranjament de moment, dar nu avem certitudinea că toate aceste calcule vor avea o finalitate (...) 

Să nu uităm că toate aceste lucruri și modul cum au procedat (PSD și PNL, n.r.) ar putea, dimpotrivă, să îndemne electoratul să voteze cu celelalte formațiuni (...)

Viorica Dăncilă: Cred că există o înțelegere cu Bruxelles-ul

Eu cred că există o înțelegere cu Bruxelles-ul pentru că, după cum suntem informați, grupul PPE (Partidul Popular European, din care face parte și PNL, n.r.) și grupul S&D (din care face parte PSD, n.r.) nu mai au acel 50% necesar pentru a da președintele Comisiei Europene, iar în grupul Verzilor cred că rezultatul va fi unul slab (...)

Cred că există o legătură cu Bruxelles-ul, pentru că altfel nu aș vedea niciun motiv să unești alegerile europarlamentare (cu localele), să mergi pe o listă comună la europarlamentare, în condițiile în care cele două partide sunt în grupuri diferite la Bruxelles, iar alegerile locale au altă miză", a spus Viorica Dăncilă la Antena 3 CNN.

Antena 3 CNN a relatat că PNL și PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie și că liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a comunicat formațiunii sale că în zilele de 8 și 22 septembrie se vor desfășura cele două tururi de scrutin prezidențial.

Pe 8 decembrie ar urma să fie organizate alegerile parlamentare.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close