Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Alberto Contador a câştigat Turul Spaniei pentru a doua oară în carieră

Alberto Contador a câştigat Turul Spaniei pentru a doua oară în carieră

Alberto Contador a câştigat Turul Spaniei pentru a doua oară în carieră
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    10 Sep 2012   •   12:01

Alberto Contador a câştigat Turul Spaniei pentru a doua oară în carieră, după succesul din 2008, făcându-şi astfel o revenire spectaculoasă după ce a fost suspendat pentru dopaj.

Rutierul iberic a încheiat cea de-a 67-a ediţie a Vueltei cu un avans de peste un minut în faţa următorului clasat, conaţionalul său Alejandro Valverde, în timp ce Joaquim Rodriguez s-a clasat al treilea şi a completat un podium 100% spaniol.

Unul dintre marii favoriţi la victoria finală, britanicul Chris Froome, locul 2 în Turul Franţei din acest an şi medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice în proba de contratimp, a terminat doar al patrulea, la peste 10 minute de învingător.

„Din cauza la ceea ce s-a întâmplat, această victorie este foarte specială pentru mine. Am venit aici după o perioadă în care nu am concurat, iar lucrurile au fost complicate. Simt multă emoţie, foarte puternică, iar asta nu poate fi explicat în cuvinte”, a declarat Contador.

Ciclisul de 29 de ani de la Saxo Bank a primit o suspendare de doi ani la începutul anului 2012, după ce a fost depistat pozitiv la clenbuterol în ediţia din 2010 a Turului Franţei.

De asemenea, Contador a pierdut titlurile obţinut în Turul Franţei (2010) şi Turul Italiei (2011), ratând totodată şi prezenţa la Jocurile Olimpice din această vară.

Revenit în competiţii după şase luni, Contador a dat senzaţia de multe ori că se află în dificultate, într-o ediţie a Vueltei parcă mai grea ca niciodată. În mod evident, în munţi, El Pistolero nu a mai dominat ca în alţi ani, însă diferenţa a fost făcută de tactica sa execlentă din etapa a 17-a, 187,3 km, între Santander şi Fuente De, câştigată după o evadare epică de 50 km.

Marele învins al Turului Spaniei din acest an poate fin considerat Joaquim Rodriguez, cel care a condus mult timp în clasamentul general, iar în ultima zi i-a cedat lui Valverde atât tricoul verde, cât şi pe cel alb.

Turul Spaniei 2012, Clasament final


1.Alberto Contador (Spania/Saxo Bank) - 84:59:49
2.Alejandro Valverde (Spania/Movistar) +1:16
3.Joaquim Rodriguez (Spania/Katusha) +1:37
4.Chris Froome (Marea Britanie/Team Sky) +10:16
5.Daniel Moreno (Spania/Katusha) +11:29

×
Subiecte în articol: Turul Spaniei alberto contador
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close