Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Alberto Contador, suspendat doi ani pentru dopaj. Spaniolul pierde Turul Franţei 2010 şi Turul Italiei 2011

Alberto Contador, suspendat doi ani pentru dopaj. Spaniolul pierde Turul Franţei 2010 şi Turul Italiei 2011

Alberto Contador, suspendat doi ani pentru dopaj. Spaniolul pierde Turul Franţei 2010 şi Turul Italiei 2011
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    06 Feb 2012   •   14:08

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne l-a suspendat doi ani pe Alberto Contador pentru dopaj, rutierul spaniol urmând să piardă şi titlurile câştigate în Turul Franţei, în 2010, şi în Turul Italiei, în 2011.

Ibericul a fost depistat pozitiv cu clenbuterol în timpul Turului Franţei din 2010, când s-a impus în faţa luxemburghezului Andy Schleck. Contador si-a susţinut mereu nevinovăţia, explicând că a mâncat carne de vită contaminată cu substanţa respectivă.

După ce federaţia spaniolă l-a exonerat pe Contador, Uniunea Ciclistă Internaţională şi Agenţia Mondială Anti-Doping au atacat decizia la TAS, care a amânat o sentinţă clară timp de mai multe luni, perioadă în care sportivul de 29 de ani a continuat să evolueze în competiţii, reuşind să se impună de o manieră entuziasmantă în Turul Italiei din 2011, înainte de a eşua în tentativa de-aşi apăra tricoul galben în Turul Franţei.

Alberto Contador devine astfel doar al doilea ciclist care îşi pierde titlul cucerit în Turul Franţei pentru dopaj, precedentul sportiv aflat în această situaţie fiind Floyd Landis, în 2006, după ce americanul a fost depistat pozitiv cu testosteron.

Spaniolul poate ataca decizia TAS printr-un apel la Curtea Federală din Elveţia.

Dacă decizia anunţată de TAS va rămâne în vigoare, Andy Schleck va fi declarat câştigător în Turul Franţei, ediţia din 2010, în timp ce italianul Michele Scarponi ar urma să devină învingător în Il Giro 2011. De asemenea, spaniolul va fi deposedat şi de succesele obţinute în Turul Murciei şi în Turul Cataluniei.

Suspendarea lui Alberto Contador se va încheia pe 5 august 2012, ceea ce înseamnă că ibericul nu va putea participa la Jocurile Olimpice, Turul Italiei şi Turul Franţei, dar va putea lua startul în Turul Spaniei.


×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close