Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Britanicul Chris Froome a câştigat ediţia centenară a Turului Franţei

Britanicul Chris Froome a câştigat ediţia centenară a Turului Franţei

Britanicul Chris Froome a câştigat ediţia centenară a Turului Franţei
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    22 Iul 2013   •   08:45

Britanicul Chris Froome a câştigat ediţia 100 a Turului Franţei, care s-a încheiat duminică seară, cu etapa disputată între Versailles şi Paris.

Germanul Marcel Kittel s-a impus în faţa conaţionalului său Andre Greipel şi a britanicului Mark Cavendish în sprintul de pe celebrul bulevard Champs-Elysees, obţinând a ptra victorie de etapă din actuala ediţie, însă toţi ochii au fost aţintiţi asupra lui Froome.

Rutierul de 28 de ani de la Sky, locul 2 în 2012, a dominat de o manieră categorică cea mai importantă cursă ciclistă a lumii şi a devenit astfel al doilea britanic care câştigă Turul Franţei, după succesul lui Bradley Wiggins de anul trecut.

Froome s-a impus în trei etape, două de munte şu un contratimp individual, şi a încheiat turul cu un avans de 4 minute şi 20 de secunde faţă de următorul clasat în clasamentul general, columbianul Nairo Quintana.

Sud-americanul de la Movistar devine astfel debutantul care obţine cea mai bună clasare în Turul Franţei de la germanul Jan Ullrich în 1996 şi, pe lângă locul 2 la general, a câştigat tricoul alb, pentru cel mai bun tânăr, şi tricoul alb cu buline roşii, pentru cel mai bun căţărător.

Podiumul final a fost completat de spaniolul Joaquin Rodriguez, la 5 minute şi 4 secunde de câştigător, veteranul de 34 de ani de la Katusha reuşind să obţină o clasare pe podium şi în Turul Franţei, după cele din Turul Italiei şi Turul Spaniei.

Privit ca principalul rival al lui Froome, spaniolul Alberto Contador (Saxo) a ratat podiumul, terminând pe locul 4, la peste 6 minute în spatele britanicului.

Pentru al doilea an consecutiv, slovacul Peter Sagan a câştigat tricoul verde, al celui mai bun sprinter, rutierul echipei Cannondale terminând cu aproape 100 de puncte în faţa marelui favorit, mark Cavendish.

În clasamentul pe echipe s-a impus Saxo, urmată de AG2R şi Radioshack.

×
Subiecte în articol: tricoul galben Turul Frantei Le Tour
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close