Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Franţei: Andy Schleck obţine o victorie epică pe Galibier

Turul Franţei: Andy Schleck obţine o victorie epică pe Galibier

Turul Franţei: Andy Schleck obţine o victorie epică pe Galibier
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Iul 2011   •   22:21

Andy Schleck şi-a asigurat un loc în istoria Turului Franţei, după ce a obţinut o victorie epică în etapa-regină a ediţiei din acest an, desfăşurată între Pinerolo şi Galibier Serre-Chevalier, pe o distanţă de 200,5 kilometri. Succesul rutierului de la Leopard-Trek a fost dublat de performanţa fratelui său, Frank Schleck, sosit al doilea, în timp ce australianul Cadel Evans a completat podiumul.

 
Triplul câştigător al Marii Bucle, Alberto Contador, a avut o zi groaznică, fiind distanţat pe ultima căţărare a zilei de toţi rivalii săi importanţi şi chiar şi de Thomas Voeckler, care şi-a păstrat tricoul galben pentru 15 secunde, Pierre Rolland, Damiano Cunego, Ryder Hesjedal sau Rein Taaramae, ultimul preluând şi tricoul alb, al celui mai bun tânăr.
 
Rutierul spaniol al celor de la Saxo a sosit la aproape patru minute în urma învingătorului şi a recunoscut că nu mai are nicio şansă de a-şi apăra tricoul galben cucerit anul trecut.
 
Victoria este imposibilă acum. Am avut cu adevărat o zi rea. Picioarele mele nu au răspuns şi am avut un blocaj incredibil. A fost o zi foarte dificilă încă de la început. Andy şi-a jucat cartea foarte inteligent. A avut coechipieri în evadare şi a reuşit o cursă senzaţională. Merită felicitări”, a declarat Contador, care până acum a pierdut un singur mare tur în care a luat startul, cel de debut, Turul Franţei din 2005.
 
Într-o etapă cu trei căţărări de categorie specială, Andy Schleck a atacat pe cea de-a doua dintre ele, Col d'Izoard, cu aproximativ 60 de kilometri înainte de final, şi s-a desprins treptat până la aproape cinci minute de restul favoriţilor, care până spre final nu au avut nicio reacţie la cursa nebună a luxemburghezului. Abia când Cadel Evans a preluat iniţiativa distanţa a început să se reducă. Efortul superb al australianului, care s-a aflat aproape în permanenţă la trenă, a redus daunele, dar cel mai tânăr dintre fraţii Schleck nu a putut fi oprit din a-şi trece în palmares şi un succes pe Galibier, cel mai înalt punct în care se încheie o etapă în istoria Le Tour (2.645 de metri), după ce anul trecut se impusese şi pe Col du Tourmalet.
 
Astăzi am obţinut cea mai importantă dintre victoriile mele. Până acum ne-am mulţumit doar să observăm cursa şi să aşteptăm un moment decisiv pentru atac. Am decis să iau problema în propriile mele mâini şi tocmai de aceea am plecat atât de devreme, iar apoi am reuşit să iau un avans foarte mare. Pentru mine, era un vis să câştig aici. Acum sunt pregătit pentru a prelua tricoul galben. Ceea ce am făcut în această etapă a demonstrat că îl pot lua”, a spus Andy Schleck.
 
Vineri este programată o nouă etapă importantă, între Modane Valfrejus şi Alpe-d’Huez, pe o distanţă de 109,5 kilometri. Plutonul va vizita din nou Galibier, alături de alte două căţărări mitice, Col du Telegraphe (categoria 1) şi Alpe d'Huez (categorie specială), unde de altfel este programat şi finalul. După demonstraţia de forţă a lui Andy Schleck este de aşteptat ca ceilalţi favoriţi să reacţioneze şi să încerce să obţină distanţe importante la general, înaintea contratimpului individual de sâmbătă, de la Grenoble, care, cel mai probabil, va decide învingătorul din acest an al Marii Bucle.
 
Clasamentul etapei a 18-a
 
1. Andy Schleck (Luxemburg) 6:07: 56
2. Frank Schleck (Luxemburg) +2:07
3. Cadel Evans (Australia) +2:15
4. Ivan Basso (Italia) +2:18
5. Thomas Voeckler (Franţa) +2:21
 
Clasamentul general (Tricoul galben)
 
1. Thomas Voecler (Franţa) 79:34:06
2. Andy Schleck (Luxemburg) +00:15
2. Frank Schleck (Luxemburg) +01:08
4. Cadel Evans (Australia) +01:12
5. Damiano Cunego (Italia) +03:46
 
Clasament puncte (Tricoul verde)
 
1. Mark Cavendish (Marea Britanie) 300p
2. Jose Joaquin Rojas (Spania) 285p
3. Philippe Gilbert (Belgia) 250p
 
Clasament căţărători (Tricoul alb cu buline roşii)
 
1. Jelle Vanendert(Belgia) 74p
2. Samuel Sanchez(Spania) 72p
3. Andy Schleck (Luxemburg) 70p.
 
Clasament tineri (Tricoul alb)
 
1. Rein Taarme (Estonia) 79:43:42
2. Pierre Rolland (Franţa) +0:33
3. Rigoberto Uran (Columbia) 03:10

×
Subiecte în articol: Le Tour alberto contador tricoul galben
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close