Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Franţei: Cadel Evans a preluat tricoul galben, după contratimpul câştigat de Tony Martin

Turul Franţei: Cadel Evans a preluat tricoul galben, după contratimpul câştigat de Tony Martin

Turul Franţei: Cadel Evans a preluat tricoul galben, după contratimpul câştigat de Tony Martin
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
23 Iul 2011   •   20:05

La 34 de ani, Cadel Evans este la doar o zi distanţă de primul său triumf în Turul Franţei. Australianul de la BMC a terminat contratimpul individual de 42,5 kilometri de la Grenoble la 7 secunde distanţă de câştigător, germanul Tony Martin, dar cu un timp mai bun cu 2 minute şi jumătate decât Andy Schleck, de la care a preluat tricoul galben înainte de ultima etapă.

 
Înainte de contratimpul de sâmbătă, distanţa în clasamentul general dintre Andy Schleck şi Cadel Evans era de 57 de secunde în favoarea luxemburghezului. Mai mult de jumătate din avansul rutierului de la Leopard-Trek a dispărut încă de la prima conometrare intermediară, iar Evans a continuat să facă o cursă senzaţională până la final.
 
Podiumul etapei a fost completat de câştigătorul de anul trecut al Turului Franţei, Alberto Conatdor, care a sosit cu o întârziere de un minut şi 6 secunde faţă de Tony Martin, suficient pentru a urca pe locul 5 la general.
 
Fost campion mondial în 2009, Cadel Evans a terminat de două ori pe locul 2 în Turul Franţei, la ediţiile din 2007 şi 2008, însă în următorii ani a dezamăgit, terminând doar pe poziţia a 30-a în 2009 şi a 26-a în 2010, când a concurat mai mult accidentat. De această dată, are ocazia de a deveni primul australian din istorie care se impune în Le Tour.
 
Aldo Sassi (fost antrenor italian, decedat din cauza unui cancer în 2010 - n.r.) mi-a spus când am devenit campion mondial: «Acum eşti un rutier complet, dar trebuie să câştigi şi un mare tur şi sper că acela va fi Turul Franţei». El a crezut mereu în mine şi niciodată nu s-a îndoit de calităţile mele, nici măcar atunci când am trecut prin momente dificile. Încă nu am trecut linia de sosire la Paris, acesta este lucrul pe care sunt concentrat în acest moment”, a spus Evans la finalul etapei.
 
Francezul Pierre Rolland a reuşit să-şi păstreze tricoul alb, pe care l-a îmbrăcat după victoria istorică de pe Alpe d'Huez, astfel că ultima etapă, care va avea loc dumincă, între Creteil şi Champs-Elysees (Paris), pe o distanţă de 95 de kilometri, urmează să mai stabilească doar învingătorul în clasamentul tricoului verde, britanicul Mark Cavendish având un avans de 15 puncte în faţa spaniolului Jose Joaquin Rojas.
 
Clasament etapa a 20-a, Contratimp individual
 
1.Tony Martin (Germania) 55:33
2.Cadel Evans (Australia) +0:07
3.Alberto Contador (Spania) +1:06
4.Thomas De Gendt (Belgia) +1:29
5.Richie Porte (Australia) +1:30
 
Clasament general (Tricoul galben)
 
1.Cadel Evans (Australia) 83:45:20
2.Andy Schleck (Luxemburg) +1:34
3.Frank Schleck (Luxemburg) +2:30
4.Thomas Voeckler (Franţa) +3:20
5.Alberto Contador (Spania) +3:57
 
Clasament puncte (Tricoul verde)
 
1.Mark Cavendish (Marea Britanie) 280p
2.Jose Joaquin Rojas (Spania) 265p
3.Philippe Gilbert (Belgia) 230p
 
Clasament căţărători (Tricoul alb cu buline roşii)
 
1.Samuel Sanchez (Spania) 108p
2.Andy Schleck (Luxemburg) 98p
3.Jelle Vanendert (Belgia) 74p
 
Clasament tineri (tricoul alb)
 
1.Pierre Rolland (Franţa) 83:56:03
2.Rein Taaramae (Estonia) +0:46
3.Jerome Coppel (Franţa) 7:53

×
Subiecte în articol: Le Tour tricoul galben
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close