Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Franţei: Christophe Riblon a adus gazdelor prima victorie din ediţia centenară, chiar în etapa regină

Turul Franţei: Christophe Riblon a adus gazdelor prima victorie din ediţia centenară, chiar în etapa regină

Turul Franţei: Christophe Riblon a adus gazdelor prima victorie din ediţia centenară, chiar în etapa regină
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Iul 2013   •   20:38

Un francez care câştigă pe legendarul Alpe d'Huez şi aduce prima victorie de etapă a gazdelor în ediţia centenară a Turului Franţei. Nu se putea un scenariu mai potrivit pentru Christophe Riblon şi organizatori.

La 32 de ani, rutierul de la Ag2r-La Mondiale obţine astfel cel mai important succes al carierei, impunându-se chiar în etapa regină, desfăşurată pe o distanţă de 172,5 km, între Gap şi Alpe D'Huez, căţărare escaladată în premieră de două ori în aceeaşi zi.

Riblon a rezistat până la final în evadarea iniţială, care s-a format după 20 km de cursă şi care a cuprins nouă rutieri, şi a trecut linia de sosire în 4 ore şi 51 de secunde, fiind urmat la 59 de secunde de americanul Tejay van Garderen (BMC), un alt membru al evadării, la fel ca şi ocupantul locului 3, italianul Moreno Moser (Cannondale), sosit cu o întârziere de un minut şi 27 de secunde.

Purtătorul tricoului galben, britanicul Chris Froome (Sky) a terminat din nou în faţa principalului său rival, spaniolul Alberto Contador (Saxo), mărindu-şi astfel avansul din fruntea clasamentului general la peste 5 minute, dar a dat primele semne de slăbiciune în acest an, fiind lăsat în urmă de Joaquin Rodriguez (Katusha) şi Nario Quintana (Movistar) în ultimii 5 km ai ascensiunii finale.

Mai mult decât atât, Froome a fost penalizat cu 20 de secunde, pentru că a primit mâncare îmtr-o zonă în care nu avea voie să o facă, însă chiar şi în aceste condiţii britanicul are 5 minute şi 11 secunde în faţa lui Contador la general.

În schimb, Quintana, purtătorul tricoului alb, pentru cel mai bun tânăr rutier, sosit al patrulea pe Alpe d'Huez, a urcat pe podium la general, cu o întârziere de 5 minute şi 32 de secunde faţă de lider.

„Este incredibil. Încă de la începutul cursei a trebuit să luptăm din greu. Este pentru a patra oară când m-am aflat într-o evadare. Când eram copil, obişnuiam să urmăresc etapele de pe Alpe d'Huez, nici nu-mi vine să cred. Când Pierre Rolland a câştigat aici în urmă cu doi ani, m-am aflat în evadare şi am fost foarte aproape. E incredibil că în sfârşit am câştigat aici”, a spus Riblon.

Este a doua victorie a francezului în Le Tour, după cea din 2010, obţinută pe o altă căţărare tradiţională şi dificilă, Ax 3 Domaines. De asemenea, Riblon devine al treilea francez câştigător pe Alpe d'Huez, după Bernard Hinault şi Pierre Rolland.

Vineri va avea loc etapa a 19-a, pe o distanţă de 204,5 km, între Bourg-d'Oisans şi Le Grand-Bornand. Ziua se va deschide cu două ascensiuni de categorie specială, Col du Glandon şi Col de la Madeleine, apoi va continua cu un sprint intermediar şi alte trei căţărări, una de categoria a doua şi două de categoria întâi, înainte de finalul în coborâre.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close