Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Frantei: Contador păstrează tricoul galben, după o etapă dificilă prin Alpi, câştigată de Astarloza

Turul Frantei: Contador păstrează tricoul galben, după o etapă dificilă prin Alpi, câştigată de Astarloza

Turul Frantei: Contador păstrează tricoul galben, după o etapă dificilă prin Alpi, câştigată de Astarloza
21 Iul 2009   •   21:32

Spaniolul Alberto Contador a rămas în posesia tricoului galben în Turul Franţei, după etapa a 16-a dintre Martigny şi Bourg St Maurice. Cu cinci etape înainte de final, rutierul de 26 de ani îl conduce pe Lance Armstrong cu un minut şi 37 de secunde, după ce a terminat la zecelea într-o etapă alpină cu două căţărări, una specială şi una de categoria I, ambele cucerite de Franco Pellizotti, care şi-a consolidat prima poziţie în clasamentul căţărătorilor.

Mikel Astarloza a evadat dintr-un grup de patru rutieri la capătul celor 159 de kilometri şi a obţinut prima victorie a sezonului. ?Am avut noroc să plec singur şi să termin singur cursa. Sunt un rutier complet, dar nu strălucesc la sprint, aşa că trebuie să atac cu mult timp înainte. Sunt super-fericit?, a declarat Astarloza la finalul cursei.

Contador şi colegul său de la Astana, Armstrong, au terminat în acelaşi grup cu Bradley Wiggins şi Andy Schleck, 59 de secunde mai târziu.

Etapa a fost compusă din două mari căţărări, prima ajungând şi în cel mai înalt punct al Turului din acest an, pe Col du Grand St Bernard, şi s-a terminat cu o coborâre pe Col du Petit St Bernard. Schleck, care se află pe locul cinci în clasamentul general, a ales a doua ascensiune să îl atace pe Contador, dar, în ciuda ajutorului primit de la fratele Frank, luxemburghezul nu s-a putut descotorosi de campionul din 2007 sau de britanicul Wiggins.

Armstrong a pierdut însă contactul şi a ajuns la 35 de secunde în spatele tricoului galben la un moment dat, însă septuplul campion şi-a arătat clasa şi a recuperat imediat timpul pierdut. Carlos Sastre, câştigătorul de anul trecut, a fost şi el lăsat în urmă, dar, deşi i-a luat mai mult timp decât texanului să îşi revină, s-a alăturat grupului tricoului galben înainte de vârful ascensiunii.

Coborârea din final a fost lipsită de evenimente, dar cu emoţii pentru germanul Jens Voigt, care a căzut de pe bicicletă la o viteză mare şi a fost dus de urgenţă la spital. ?A fost o etapă dificilă?, a explicat Contador. ?Când cei doi Schleck au atacat, am reuşit să mă ţin după ei, dar nu mi-a fost uşor, mai ales că Andy este foarte puternic. Nu voi spune că sunt obosit, pentru că voi fi atacat miercuri, dar sunt?, a spus Contador.

Spaniolul l-a lăudat şi pe Armstrong, care a promis că îl va ajuta să câştige Turul Franţei, după ce a rămas în urmă pe Verbier, în etapa de duminică. ?Ce a făcut Lance dovedeşte încă o dată ce mare campion este. Sunt sigur că îmi va fi de mare ajutor zilele ce urmează?, a adăugat Contador. Rutierul de la Astana rămâne la controlul cursei, dar trebuie să facă faţă unei noi etape dificile în Alpi, miercuri, în care va fi atacat de multe ori de rivalii săi.

Etapa de 169,5 kilometri dintre Bourg St Maurice şi Le Grand Bornand are cinci căţărări dificile şi încă un finiş în coborâre. În cursă au mai rămas 161 de ciclişti, după ce Voigt a devenit ultima victimă a retragerilor.

Etapa a 16-a:

1. Mikel Astarloza (Spa/Euskaltel) 4 ore 14 minute 20 sec
2. Sandy Casar (Fra/Francaise des Jeux) + 6 sec
3. Pierrick Fedrigo (Fra/Bbox-Bouygues) "
4. Nicolas Roche (Ire/AG2R) "
5. Jurgen Van den Broeck (Bel/Silence Lotto) "
6. Amael Moinard (Fra/Cofidis) "
7. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas) +11
8. Stephane Goubert (Fra/AG2R) "
9. Christophe Moreau (Fra/Agritubel) + 59
10. Alberto Contador (Spa/Astana) "
---
12. Lance Armstrong (US/Astana) "
13. Bradley Wiggins (GB/Garmin) "

Clasamentul general:
1. Alberto Contador (Spa/Astana) 67 ore 33 minute 15 sec
2. Lance Armstrong (US/Astana) + 1 min 37 sec
3. Bradley Wiggins (GB/Garmin) + 1 min 46 sec
4. Andreas Kloden (Ger/Astana) + 2 min 17 sec
5. Andy Schleck (Lux/Saxo Bank) +2 min 26 sec
---
9. Carlos Sastre (Spa/Cervelo) + 3 min 52 sec
17. Cadel Evans (Aus/Silence Lotto) + 7 min 23 sec

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alberto contador Turul Frantei
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close