Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Franţei: Jelle Vanendert câştigă pe Plateau de Beille. Voeckler rămâne în galben

Turul Franţei: Jelle Vanendert câştigă pe Plateau de Beille. Voeckler rămâne în galben

Turul Franţei: Jelle Vanendert câştigă pe Plateau de Beille. Voeckler rămâne în galben
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
17 Iul 2011   •   13:41

Belgianul Jelle Vanendert a câştigat etapa a 14-a din Turul Franţei, încheiată pe una dintre căţărările celebre ale ciclismului, Plateau de Beille. Rutierul de la Omega Pharma-Lotto a fost urmat de spaniolul Samuel Sanchez şi de luxemburghezul Andy Schleck, acesta din urmă reuşind să mai pună două secunde în raport cu spaniolul Alberto Contador.

 
În cele patru ocazii în care finalul unei etape a fost programat pe Plateau de Beille, învingătorul a încheiat şi Le Tour îmbrăcat în galben, astfel că toată lumea aştepta o victorie a unuia dintre favoriţi. Nu a fost însă cazul, fraţii Schleck, Ivan Basso, Cadel Evans şi Alberto Contador neutralizându-se reciproc. Singurul care a încercat câteva atacuri a fost Andy Schleck, dar rutierul de la Leopard-Trek nu a reuşit să-i despindă pe adversarii săi. Luxemburghezul s-a mulţumit să sprinteze pe ultimii 200 de mteri şi să obţină două secunde în raport cu rivalii săi.
 
A fost imposibil să realizăm diferenţe astăzi. Ascensiunea nu a fost suficient de dură sau de abruptă pentru a mă desprinde de ceilalţi. Am încercat de câteva ori, dar nu am avut succes”, a explicat Andy Schelck la sfârşitul etapei.
 
În continuare cu probleme la genunchi, Alberto Contador a dat iniţial semne de slăbiciune, dar apoi a reuşit să se menţină alături de restul favoriţilor. Cu toate acestea, spaniolul confirmă că nu se află în cea mai bună formă, dar aşteaptă optimist ascensiunile din Alpi: „Nu îmi place să concurez astfel, e un alt ciclism decât cel cu care sunt obişnuit. Nu am mai fost atât de puternic, dar lucrurile au stat mai bine decât în etapa precedentă. Totuşi, nu am putut lansa atacuri, iar asta m-a deranjat. Însă Turul Franţei este departe de a se fi terminat. În Alpi îmi voi reveni, deoarece căţărările de acolo mi se potrivesc mai bine”.
 
În aceste condiţii, tandemul care s-a impus pe Luz-Ardiden, Jelle Vanendert şi Samuel Sanchez, a luat şi de această dată cursa pe cont propriu, diferenţa venind din faptul că de această dată cel care a trecut primul linia de sosire a fost rutierul belgian, care a obţinut victoria pe o căţărare câştigată până acum doar de Marco Pantani, Lance Armstrong, de două ori, şi Alberto Contador.
 
Este un vis devenit realitate. După ce anul trecut am fost accidentat la genunchi, pot spune că abia acum îmi încep cariera. Nu e rău să câştigi pe Plateau de Beille. Am văzut că Andy se uita la Contador, iar acesta era cu ochii pe Frank, aşa că am decis să plec. Eram singurul care nu conta în clasamentul general, pot spune şi că am avut noroc. Sunt extrem de fericit”, a spus Vanendert la final.
 
Liderul clasamentului general, Thomas Voeckler, a reuşit din nou o cursă excelentă, terminând etapa în grupul favoriţilor şi iese din Pirinei îmbrăcat în galben. Francezii visează la primul succes din 1985 în Le Tour al unui conaţional, dar rutierul de la Movistar rămâne cu picioarele pe pământ: „Aş minţi dacă aş spune că mă aşteptam să păstrez tricoul. Pe ultima căţărare mi-a fost foarte greu şi am fost surprins când am văzut că am stat alături de marii favoriţi. Nu credeam că voi fi în această poziţie şi după Pirinei”.
 
În urma victoriei de sâmbătă, Vanendert a preluat şi tricoul alb cu buline roşii, al celui mai bun căţărător din Turul Franţei, în timp ce columbianul Rigoberto Uran, sosit pe locul 5 pe Plateau de Beille, este noul lider în clasamentul tinerilor.
 
Etapa a 15-a a Turului Franţei va avea loc duminică, între Limoux şi Montpellier, pe o distanţă de 197 de kilometri, fiind de aşteptat un nou duel între sprinteri pentru victorie.
 
Clasamentul etapei a 14-a
 
1. Jelle Vanendert (Belgia)  5:13:25
2. Samuel Sanchez (Spania) +00:21  
3. Andy Schleck (Luxemburg) +00:46
4. Cadel Evans (Australia)  +0:48
5. Rigoberto Uran (Columbia) +00:48
 
Clasamentul general (Tricoul galben)
 
1. Thomas Voecler (Franţa) 61:04:10
2. Frank Schleck (Luxemburg) +01:49
3. Cadel Evans (Australia) +02:06
4. Andy Schleck (Luxemburg) +02:15
5. Ivan Basso (Italia) +03:16
 
Clasament puncte (Tricoul verde)
 
1. Mark Cavendish (Marea Britanie)  264p
2. Jose Joaquin Rojas (Spania)  251p
3. Philippe Gilbert (Belgia)    240p
 
Clasament căţărători (Tricoul alb cu buline roşii)
 
1. Jelle Vanendert(Belgia) 74p
2. 2. Samuel Sanchez(Spania) 72p
3. Jeremy Roy(Franţa) 45p. 
 
Clasament tineri (Tricoul alb)
 
1. Rigoberto Uran (Columbia) 61:12:05
2. Rein Taarme (Estonia)  +1:07
3. Pierre Rolland (Franţa) -1:25

×
Subiecte în articol: Le Tour tricoul galben
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close