Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Franţei: Samuel Sanchez s-a impus în etapa în care Contador a pierdut secunde importante în faţa rivalilor

Turul Franţei: Samuel Sanchez s-a impus în etapa în care Contador a pierdut secunde importante în faţa rivalilor

Turul Franţei: Samuel Sanchez s-a impus în etapa în care Contador a pierdut secunde importante în faţa rivalilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Iul 2011   •   11:13

Cea mai dificilă etapă de până acum actuala ediţie a Turului Franţei, desfăşurată pe o distanţă de 211 kilometri, între Cugnaux şi Luz-Ardiden, a fost câştigată de spaniolul Samuel Sanchez, care a fost urmat de Jelle Vanendert (Belgia) şi de Frank Schleck (Luxemburg). Ştirea zilei este însă aceea că Alberto Contador, învingătorul de anul trecut şi principalul favorit, a pierdut timp important în raport cu rivalii săi.

Ruben Perez Moreno (Spania), Jose Ivan Gutierrez (Spania), Blel Kadri (Franţa), Geraint Thomas (Marea Britanie), Jeremy Roy (Franţa) şi Laurent Mangel (Franţa) au format evadarea iniţială a etapei, ultimul reuşind să câştige cea dintâi căţărare a zilei, Hourquette d'Ancizan, de categoria întâi.

Un alt francez, Jeremy Roy, a trecut primul peste miticul Col de Tourmalet, căţărare pe care Robert Gesink, unul dintre favoriţii la primele poziţii, nu a reuşit să facă faţă. Finalul a fost rezervat lui Luz-Ardiden, acolo unde au intrat în scenă fraţii Schleck şi italianul Ivan Basso, ajutat de trena incredibilă a coechipierului său Sylvester Szmyd.

După ce mai mulţi rutieri au fost scuturaţi, fraţii Schleck au început să-l hărţuiască pe rând pe Alberto Contador, însă spaniolul a avut de fiecare dată răspuns. Cu doi kilometri înainte de finish, Frank a atacat decisiv şi s-a distanţat de restul favoriţilor, care au continuat să ruleze într-un grup. Fratele mai mare al lui Andy a fost la un pas să-i ajungă pe liderii cursei, Samuel Sanchez şi Jelle Vanendert, însă sprintul ibericului de la Euskaltel s-a dovedit în cele din urmă prea puternic.

Surpriza a venit pe ultimul kilometru, în care un atac Ivan Basso a primit răspuns din partea lui Andy Schelck, Cadel Evans şi chiar Damiano Cunego, dar nu şi din partea lui Alberto Contador, care, la finalul etapei, a arătat primele slăbiciuni în actuala ediţie din Le Tour şi a mai pierdut 33 de secunde în raport cu Franck Schelck şi 13 faţă de Andy.

Am văzut de la început că au două cărţi şi le vor juca pe ambele. Cei doi sunt o ameninţare reală pentru clasamentul general, iar Frank pare cel mai puternic în acest moment. Poate că am consumat prea multă energie, însă genunchiul m-a durut şi nu am putut pedala în mod natural. Principalul meu atu este puterea de recuperare, iar asta va juca un rol important pe finalul Turului. Sunt mulţumit de rezultat şi sunt convins că voi deveni mai puternic odată cu trecerea zilelor, iar acesta este cel mai important aspect. Obiectivul meu a fost să am o atitudine defensivă; am fost nevoit să fiu precaut şi să nu îmi asum niciun risc”, a declarat Contador la sfârşitul etapei.

Probabil o surpriză la fel de mare precum semi-eşecul lui Contador o reprezintă faptul că francezul Thomas Voeckler a reuşit să-şi păstreze tricoul galben, un mare merit în această performanţă avându-l coechipierul său Pierre Rolland, care a făcut un efort senzaţional de a-l menţine până spre final în grupul favoriţilor.

În clasamentul general, Voeckler este acum urmat de Frank Schleck, la 1 minut şi 49 de secunde, şi de Cadel Evans, la 2 minute şi 6 secunde. Andy Schleck ocupă locul 4, în timp ce Alberto Contador este abia al şaptelea, la fix 4 minute de lider.

Etapa a 13-a va avea loc vineri, între Pau şi Lourdes, pe o distanţă de 152,5 kilometri. Pe parcurs este programată o căţărare de categorie specială, Col d'Aubisque, plasată însă la 40 de kilometri de sosire, astfel că este puţin probabil să se facă diferenţe importante pentru clasamentul general.

Clasament etapa a 12-a
 
1.Samuel Sanchez (Spania) 6:01:15
2.Jelle Vanendert (Belgia) +0:07
3.Frank Schleck (Luxemburg) +0:10
4.Ivan Basso (Italia) +0:30
5.Cadel Evans (Australia) +0:30
 
Clasament general (Tricoul galben)
 
1.Thomas Voeckler (Franţa) 51:54:44
2.Frank Schleck (Luxemburg) +1:49
3.Cadel Evans (Australia) +2:06
4.Andy Schleck (Luxemburg) +2:17
5.Ivan Basso (Italia) +3:16
 
Clasament puncte (Tricoul verde)
 
1.Mark Cavendish (Marea Britanie) 260p
2.Jose Joaquin Rojas (Spania) 242p
3.Philippe Gilbert (Belgia) 234p
 
Clasament căţărători (Tricoul alb cu buline roşii)

1.Samuel Sanchez (Spania) 40p
2.Jelle Vanendert (Belgia) 32p
3.Jeremy Roy (Franţa ) 24p
 
Clasament tineri (Tricoul alb)
 
1.Arnold Jeannesson (Franţa ) 52:00:34
2.Rein Taaramae (Estonia) +1:37
3.Rigoberto Uran (Columbia ) +2:05

×
Subiecte în articol: Le Tour alberto contador tricoul galben
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close