Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Turul Franţei: Thor Hushovd obţine a doua victorie de etapă. Contador câştigă timp în raport cu fraţii Schelck

Turul Franţei: Thor Hushovd obţine a doua victorie de etapă. Contador câştigă timp în raport cu fraţii Schelck

Turul Franţei: Thor Hushovd obţine a doua victorie de etapă. Contador câştigă timp în raport cu fraţii Schelck
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
20 Iul 2011   •   10:42

Thor Hushovd a obţinut cea de-a doua victorie în actuala ediţie din Turul Franţei, la capătul celei mai spectaculoase etape din acest an.

Rutierul norvegian s-a impus marţi în faţa conaţionalului său Edvald Boasson Hagen şi a canadianului Ryder Hesjedal într-o etapă desfăşurată între Saint-Paul-Trois-Chateaux şi Gap, pe o distanţă de 162,5 kilometri. Hushovd a devenit astfel primul campion mondial de la Bernard Hinault, în 1981, care obţine două succese în Turul Franţei.

Este ireal! Ne-am impus la contratimpul pe echipe, după care eu am purtat tricoul galben. Apoi am câştigat acea etapă frumoasă, iar acum am triumfat din nou, în urma unui duel cu Edvald Boasson Hagen, compatriotul meu. Chiar m-am gândit la un moment dat că parcă am concurat la Campionatele Naţionale. Este cu adevărat incredibil”, a spus Hushovd, care se impusese şi în etapa a 13-a, încheiată la Lourdes.

Cele mai importante evenimente s-au petrecut însă în spatele grupului evadaţilor. Alberto Contador a renăscut, după ce în Pirinei a arătat mai vulnerabil ca oricând, şi a atacat pe singura căţărare a zilei, Col de Manse, de categoria a doua. Doar Samuel Sanchez şi Cadel Evans au reuşit să ţină pasul cu rutierul iberic, care, deşi a sosit cu o întârziere de 3 secunde faţă de australian, i-a surclasat pe fraţii Schleck, recuperând 18 secunde în raport cu Frank şi un minut şi 6 secunde în raport cu Andy.

Diferenţele au fost făcute în special pe coborâre, una destul de dificilă, iar triplul câştigător din Le Tour a profitat şi de faptul că rivalii săi luxemburghezi au probleme în cursele desfăşurate în condiţii meteo nefavorabile.

A fost foarte clar că voi ataca şi nu mi-a păsat cine îmi va lua roata. Ştiam că unii ciclişti vor fi distanţaţi, iar la final lucrurile au stat chiar mai bine decât m-am aşteptat. Cel mai important lucru este că picioarele mele au fost puternice, asta mă motivează. Vor mai urma câteva zile cu căţărări şi voi încerca să profit de fiecare dintre acestea”, a declarat Contador la finalul etapei care l-a readus în prim planul Turului.

Dacă Frank Schleck s-a declarat surprins de atacul lui Contador, fratele său, Andy, a încercat să arunce vina în altă parte: „Finalul a fost dificil. Oamenii nu vor astfel de coborâri, care implică pericole. Avem familii ce ne aşteaptă acasă şi trebuie să ne întrebăm ce vrea publicul: o cursă cinstită sau o cursă care se termină la spital?”.

În afara lui Contador, marele câştigător al zilei a fost australianul Cadel Evans, care a devenit principalul favorit la cucerirea tricoului galben şi omul cu care, probabil, spaniolul va da marea bătălie în Alpi. prima ocazie se poate ivi chiar miercuri, când este programată etapa a 17-a, între Gap şi Pinerolo (Italia), plutonul urmând să treacă peste cinci căţărări, cea mai importantă de categoria 1, la Sestrieres, în timp ce ultima dintre acestea, Cote de Pramartino (categoria a 2-a), este programată cu 18 kilometri înainte de final şi este urmată de o coborâre destul de abruptă. Dacă ploaia îşi va face din nou apariţia, nu este exclus să avem parte de o nouă cursă spectaculoasă şi cu multe atacuri.

Clasamentul etapei a 16-a
 
1. Thor Hushovd (Norvegia) 3:31:38
2. Edvald Boasson Hagen (Norvegia) +0:00
3. Ryder Hesjedal (Canada) +0:02
4. Tony Martin (Germania) +0:38
5. Mikhail Ignatiev (Rusia) +0:52
 
Clasamentul general (Tricoul galben)
 
1. Thomas Voecler (Franţa) 69:00:56
2. Cadel Evans (Australia) +01:45
3. Frank Schleck (Luxemburg) +01:49
4. Andy Schleck (Luxemburg) +03:03
5. Samuel Sanchez (Spania) +03:26
 
Clasament puncte (Tricoul verde)
 
1. Mark Cavendish (Marea Britanie) 319p
2. Jose Joaquin Rojas (Spania) 285p
3. Philippe Gilbert (Belgia) 250p
 
Clasament căţărători (Tricoul alb cu buline roşii)
 
1. Jelle Vanendert(Belgia) 74p
2. Samuel Sanchez(Spania) 72p
3. Jeremy Roy(Franţa) 45p.
 
Clasament tineri (Tricoul alb)
 
1. Rigoberto Uran (Columbia) 69:08:51
2. Rein Taarme (Estonia)  +1:07
3. Pierre Rolland (Franţa) +1:58

×
Subiecte în articol: Le Tour alberto contador tricoul galben
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close