Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Un fost campion olimpic va returna medalia de aur în semn de protest faţă de excluderea luptelor de la JO

Un fost campion olimpic va returna medalia de aur în semn de protest faţă de excluderea luptelor de la JO

Un fost campion olimpic va returna medalia de aur în semn de protest faţă de excluderea luptelor de la JO
de M.T.    |    27 Feb 2013   •   10:13

Rusul Sagid Murtazaliev, campion olimpic la lupte libere în anul 2000, a decis să returneze medalia de aur cucerită la Sydney, în semn de protest faţă de excluderea acestei discipline din programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediţia 2020.

„Nu a fost o decizie uşoară. După ce am reflectat îndelung, am hotărât să urmez exemplul legendarului luptător bulgar Valentin Iordanov", se precizează într-o scrisoare adresată de luptătorul rus preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge.

„Fac acest gest în semn de protest faţă de recomandarea adoptată de Comitetul Executiv al CIO privind excluderea luptelor din programul olimpic”, a spus Murtazaliev, într-o declaraţie pentru Ria Novosti, citată de Agerpres.

Murtazaliev a cucerit medalia de aur la categoria -97 de kg, iar gestul său este al doilea de acest fel, după cel al bulgarului Valentin Iordanov, campion olimpic la Atlanta, în 1996, şi actualul preşedinte al Federaţiei bulgare de lupte.

Iordanov, care mai deţine şapte titluri mondiale, a anunţat încă de săptămâna trecută ca va returna medalia obţinută la Atlanta.

Rusia are o tradiţie importantă în ceea ce priveşte luptele la Jocurile Olimpice, sportivii din această ţară cucerind de-a lungul timpului peste 80 de medalii de aur, patru dintre ele chiar la Londra, la ultima ediţie.

Considerat cel mai mare luptător din istorie, Aleksandr Karelin, triplu campion olimpic la greco-romane şi neînvins timp de 13 ani, consideră că decizia CIO este legată de hegemonia Rusiei în acest sport.

Prima ţară care a reacţionat după anunţul făcut de CIO privind scoaterea luptelor din programul olimpic a fost Iranul.

„Ar fi o mare lovitură pentru sportul din ţara noastră. Luptele reprezintă unul dintre cele mai populare sporturi din Iran”, a spus Mohammad Ali-Abadi, şeful Comitetului Olimpic Iranian, la momentul respectiv.

Mai mult de jumătate dintre cele 60 de medalii câştigate de sportivii din Iran la Jocurile Olimpice au fost aduse de lupte şi taekwondo. La cea mai recentă ediţie, la Londra, luptătorii din această ţară au obţinut trei medalii de aur, una de argint şi două de bronz, o zestre care a ajutat Iranul să încheie pe locul 17 în clasamentul pe naţiuni.

Luptele greco-romane au făcut parte din programul olimpic încă de la prima ediţie, în 1896, debutul luptelor libere având loc opt ani mai târziu, la St. Louis. Concursul feminin s-a desfăşurat în premieră în 2004, la Atena.

Luptătorii sovietici au dominat de-a lungul timpului greco-romanele, în timp ce la lupte libere, sportivii americani nu au rivali în clasamentul all-time.

România a cucerit 32 de medalii la lupte în cadrul Jocurilor Olimpice, şapte dintre aceste de aur, toate la greco-romane. Luptătorii români care au fost campioni olimpici sunt Dumitru Pârvulescu (1960), Gheorghe Berceanu (1972), Nicolae Martinescu (1972), Ştefan Rusu (1980), Vasile Andrei (1984), Ion Draica (1984) şi Vasile Puşcaşu (1988).

De altfel, luptele sunt pe locul 5 între sporturile care au adus cele mai multe medalii pentru România la Jocurile Olimpice, după gimnastică (72), canotaj (37), atletism (35) şi kaiac-canoe (34).


×
Subiecte în articol: lupte Jocurile Olimpice cio protest
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close