Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Cele mai controversate zece declaraţii din istoria Cupei Mondiale (VIDEO)

Cele mai controversate zece declaraţii din istoria Cupei Mondiale (VIDEO)

Cele mai controversate zece declaraţii din istoria Cupei Mondiale (VIDEO)
16 Oct 2009   •   15:55

Cu preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010 aproape finalizate, Goal.com a propus cititorilor un top zece al celor mai oribile, josnice, scandaloase şi/sau controversate declaraţii din istoria competiţiei. Actorii? Jurnaliştii, fotbaliştii şi antrenorii din întreaga lume.


10) Anglia va domina lumea - The Sun
Când Anglia a fost eliminată la penalty-uri de Germania în semifinalele Cupei Mondiale din Italia, 1990, tabloidul The Sun era atât de entuziast cu privire la viitorul ţării încât au scris următoarele: "În jurul lui Gazza (n.r. Paul Gascoigne) şi a tinerilor lui colegi, putem construi o echipă care va domina lumea. Peste patru ani să vă aduceţi aminte că în The Sun aţi citit prima oară acest lucru!".
Din păcate pentru cotidianul britanic, Anglia nu a reuşit să se califice la Cupa Mondială din 1994 şi un singur jucător, din lotul de 23 de fotbalişti prezenţi în Italia, avea să mai evolueze vreodată la o Cupă Mondială.


9) Mormăiala egipteană a lui Jack Charlton
După remiza albă cu Egipt în grupele CM 1990 din Italia, managerul Irlandei, Jack Charlton, a fost întrebat care dintre adversari l-a impresionat.

"Nu aş putea să vă spun. Nu le cunosc numele", a spus Big Jack. "M-a impresionat băiatul cu barbă, cel negru de la mijloc, băiatul negru care a jucat mijlocaş central, băiatul foarte colorat, şi băiatul care a jucat în faţă".


8) Gaucci îl concediază pe Ahn Jung-Hwan
La finalul victoriei contestate pe care Coreea de Sud a obţinut-o în faţa Italiei la Cupa Mondială din 2002, preşedintele Perugiei, Luciano Gaucci, l-a concediat pe Ahn Jung-Hwan, jucătorul care înscrisese golul de aur ce a eliminat "azzurri" de la turneul final. Gaucci avea ulterior să îşi retragă decizia.

"Acel domn nu va mai călca niciodată în Perugia. A fost un fenomen doar când a jucat împotriva Italiei. Sunt un naţionalist şi un astfel de comportament nu este doar un afront la adresa mândriei italiene, dar şi o ofensă adusă ţării care i-a deschis uşa în urmă cu doi ani. Nu intenţionez să mai plătesc salariul cuiva care a ruinat fotbalul italian", declarat Gaucci la vremea respectivă.


7) Sir Alf Ramsey: Animale argentiniene
După victoria controversată a Angliei împotriva Argentinei, scor 1-0, în sferturile de finală ale turneului din 1966, când căpitanul sud-americanilor, Antonio Rattin, a fost eliminat pentru "violenţă verbală", managerul englezilor, Sir Alf Ramsey, a făcut nişte declaraţii la adresa adversarilor ce au fost privite în Argentina ca fiind rasiste.

"Încă nu am arătat ce putem, iar acest lucru nu îl putem face decât atunci când vom întâlni un adversar potrivit, o echipă care vine să joace fotbal, nu formată din jucători care se comportă ca animalele", a spus Ramsey.

Statisticile l-au contrazis totuşi pe manager, Argentina având doar 19 faulturi provocate, comparativ cu cele 33 ale Angliei.


6) Ron Atkinson şi pomii din Camerun
Fostul manager de la Manchester United şi Aston Villa, Ron Atkinson, a fost criticat şi ostracizat în Marea Britanie, după comentariile rasiste direcţionate către fostul star de la Chelsea, Marcel Desailly, în urmă cu câţiva ani. În 1990, când a comentat sfertul de finală al Angliei cu Camerun, Big Ron a mai făcut câteva comentarii controversate, scăpând însă fără pedeapsă.

Atkinson l-a descris pe un jucător camerunez iniţial ca fiind "fără pic de creier", pentru ca apoi să adauge în pauza transmisiunii: "Voi avea probleme pentru asta doar dacă mama lui se află acasă şi se uită la meci dintr-un copac".


5) Codiţe homosexuale - Nigeria
Ca răspuns pentru codiţele extravagante ale lui Taribo West, la Cupa Mondială din 1998, ministrul Culturii din Nigeria, Otumba Runshewe, a decris coafura jucătorului ca fiind "homosexuală".

"Tinerii noştri îi imită pe fotbalişti, dar jucătorii uită că acele codiţe îmbrăţişează sensul homosexualităţii în lumea în curs de dezvoltare. Cu siguranţă nu ne dorim acest lucru", a declarat Runshewe.


4) Ura pentru nemţi a lui Van Hanegem
Legenda olandeză Willem van Hanegem a rezumat cel mai bine rivalitatea dintre Olanda şi Germania (de Vest), în ultimii 60 de ani. Van Hanegem şi-a pierdut tatăl, doi fraţi şi o soră în timpul celui de-al doilea război mondial, doi dintre ei ca o lovitură directă a raidurilor aeriene ale nemţilor asupra Olandei.

Înaintea finalei Cupei Mondiale din 1974 dintre cele două ţări, van Hanegem le-a ordonat colegilor lui să "îi împăieze pe nemţi", în timp ce după înfrângerea cu 2-1 a declarat, cu lacrimi în ochi: "Puţin îmi păsa de trofeu atât timp cât îi umileam pe ei. Mi-au omorât tatăl, sora şi doi fraţi. Sunt un tip conflictual. Îi urăsc!"


3) Răzbunarea lui Diego Maradona
Victoria Argentinei cu 2-1 în sferturile de finală din 1986, contra Angliei, este cunoscută pentru "golul secolului" înscris de Maradona, precum şi pentru "mâna lui Dumnezeu", celălalt gol al sud-americanilor, semnat tot de Maradona.

După meci Maradona a explicat că victoria este o răzbunare pentru războiul din Insulele Falkland dinainte cu patru ani, care s-a încheiat cu moartea a peste 600 de argentinieni.

"Golul a fost înscris un pic cu capul lui Maradona şi un pic cu mâna lui Dumnezeu. Deşi am spus înaintea partidei că fotbalul nu are nicio legătură cu războiul, noi ştiam că ei au omorât mulţi argentinieni, i-au omorât ca pe nişte păsări mici. Iar asta a fost o răzbunare", a explicat Maradona.


2) Santiago, un oraş plin de prostituate
"Bătălia din Santiago" dintre gazdele Cupei Mondiale din 1962, Chile, şi Italia este recunoscută drept cel mai brutal meci de fotbal din toate timpurile. "Azzurri" au avut doi oameni eliminaţi până la pauză, atacantul Humberto Maschio s-a ales cu nasul spart de către Leonel Sanchez, iar Georgio Ferrini a trebuit să fie scos de pe teren de poliţie, în timp ce victoria cu 2-0 a celor din Chile a fost umbrită de comportament violent pe teren.

Tensiunile au fost sporite înaintea partidei, după ce doi jurnalişti italieni, ale căror articole au fost deformate şi editate de presa locală, au folosit cuvinte ofensatoare la adresa ţării gazdă. "Santiago este un simbol trist al unuia dintre cele mai subdezvoltate locuri din lume, măcinat de toate bolile posibile: malnutriţie, prostituţie, analfabetism, alcoolism, sărăcie", scria Corrado Pizzinelli într-unul din articolele lui. "Toate cartierele sunt dominate de prostituţie. Santiago este o groapă lovită de sărăcie şi plină de femei uşoare".


1) Bjorg Lillelien: Maggie Thathcher mă auzi?
După victoria Norvegiei cu Anglia, scor 2-1, în preliminariile pentru Cupa Mondială din 1982, comentatorul norvegian nu a putut să îşi stăpânească bucuria şi a făcut cu entuziasm una dintre cele mai faimoase declamaţii din istorie.

"Suntem cea mai bună echipă din lume! Suntem cei mai buni din lume! Am învins Anglia cu 2-1 la fotbal! Este de necrezut! Am învins Anglia! Anglia, locul de naştere al giganţilor. Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana - i-am învins pe toţi. I-am învins pe toţi. Maggie Thathcer mă auzi? Maggie Thatcher am un mesaj pentru tine în mijlocul campaniei electorale. Am un mesaj pentru tine: Am eliminat Anglia de la Cupa Mondială de fotbal. Maggie Thatcher, cum se spune în box în limba da la Madison Square Garden în New York: Băieţii tăi au luat o mamă de bătaie! Băieţii tăi au luat o mamă de bătaie!"



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cupa Mondiala
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close