Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Bundesliga 2011-2012: Continuă alternanţa la putere?

Bundesliga 2011-2012: Continuă alternanţa la putere?

Bundesliga 2011-2012: Continuă alternanţa la putere?
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de Ionuţ Tătaru    |    05 Aug 2011   •   09:41

Din 2006, principiul alternanţei la putere a devenit un lucru comun în campionatul Germaniei. După un titlu al lui Bayern Munchen urmează, invariabil, o altă echipă, la care de obicei nu se aşteaptă nimeni, care preia coroana Bundesligii, pentru ca apoi bavarezii să revină în forţă şi să-şi impună supremaţia. Se va repeta istoria şi în sezonul 2011-2012?

Sezonul precedent a confirmat ascensiunea campionatului german în Europa, din stagiunea 2012-2013 Bundesliga urmând să trimită patru echipe în Liga Campionilor, spre deosebire de trei, aşa cum se întâmpla până acum. Germania a depăşit Italia în clasamentul coeficienţilor şi cu siguranţă va încerca să-şi consolideze poziţia.

Din acest motiv, probabil mulţi s-ar fi aşteptat că reprezentantele Germaniei în cupele europene să investească serios în această perioadă de transferuri, însă echipele din Bundesliga au decis să rămână fidele filosofiei din ultimii ani, preferând o abordare prudentă în favoarea unor investiţii serioase în mercato. Asta deşi modelul aplicat de cluburile germane este unul de succes şi care se adaptează excelent la regulile fair-play-ului financiar pe care preşedintele UEFA, Michel Platini, intenţionează să-l pună în practică. În aceste condiţii, marea majoritate a formaţiilor va începe noul sezon aproape cu aceleaşi loturi ca la finalul celui precedent, ceea ce pentru unii conducători este în sine un succes.

Suntem mulţumiţi de faptul că am reuşit să ne păstrăm jucătorii de anul trecut”, a explicat Volke Finke, director sportiv la FC Koln, club care a făcut o singură achiziţie importantă în această vară, mijlocaşul Sascha Riether de la VfL Wolfsburg. Pe aceeaşi linie se situează şi nou-promovata Augsburg, care va evolua pentru prima oară în Bundesliga după fuziunea dintre BC Augsburg şi TSV Schwaben Augsburg. Cu excepţia lui Lorenzo Davids, de la NEC Nijmegen, nimeni altul decât nepotul lui Edgar Davids, echipa din sud-vestul Bavariei nu a făcut niciun transfer important. „Sper că fotbaliştii noştri vor continua să se dezvolte şi că forţa noastră va rămâne colectivul. Totul stă în unitatea grupului”, spune antrenorul Jos Lukuhay.

Singura excepţie o reprezintă, aşa cum era de aşteptat, Bayern Munchen. Venit după un sezon în care a prins pe ultima sută de metri un loc de Liga Campionilor, cel mai titrat club al Germaniei l-a readus pe bancă pe Jupp Heynckes, aflat la al treilea mandat în Bavaria, şi a investit serios în transferuri. Cea mai importantă achiziţie este, fără îndoială, portarul Manuel Neuer, cumpărat de la Schalke pentru 22 de milioane de euro, însă pe Allianz Arena vor evolua din această vară şi fundaşul dreapta brazilian Rafinha, adus de la Genoa, şi polivalentul Jerome Boateng, transferat de la Manchester City.

Din acest punct de vedere, Bayern pare cea mai îndreptăţită că cucerească titlul, mai ales că Borussia Dortmund, actuala campioană, este departe de a se fi întărit. Lucru de care este conştient şi antrenorul galben-negrilor. „Suntem primii campioni din istoria fotbalului care vor începe sezonul din postura de outsideri, şi nu din cea a deţinătorilor titlului”, a declarat, mai în glumă, mai în serios, Jurgen Klopp.

Tehnicianul de 44 de ani are toate motivele să fie îngrijorat. Borussia a rămas fără cel mai bun jucător din Bundesliga în ediţia trecută de campionat, turcul Nuri Sahin, care a plecat la Real Madrid, iar numele achiziţiilor nu oferă deloc încredere fanilor. Campioana i-a adus pe Ivan Perisic, un croat de 22 de ani care a fost golgheterul campionatului Belgiei cu FC Bruges, dar care reprezintă mai mult un pariu pentru viitor, şi pe internaţionalul german Under-21 Ilkay Gundogan, de la Nurnberg, un mijlocaş despre care presa a scris că ar fi fost şi în vederile lui Manchester United.

O altă problemă pentru Jurgen Klopp este media scăzută de vârstă a Borussiei şi lipsa de experineţă a jucătorilor săi, care vor fi nevoiţi să facă faţă presiunii suplimentare care a venit odată cu obţinerea titlului, dar şi ritmului de meciuri din trei în trei zile impus de participarea în Liga Campionilor. De parcă asta nu ar fi fost suficient, Dortmund a rămas şi fără principalul său om de gol, paraguayanul Lucas Barios, revenit accidentat la Copa America.

De altfel, problemele medicale dau bătăi de cap multor echipe din Bundesliga în acest debut de campionat. Bayern va începe sezonul fără Ribery, iar Robben este incert, Leverkusen l-a pierdut în timpul unui amical pe Rene Adler, operat la genunchi, Georg Niedermeier de la Stuttgart încă se reface după o accidentare mai veche, iar Jefferson Farfan (Schalke) şi Claudio Pizarro (Werder Bremen) nu au revenit încă după accidentările care i-au ţinut departe de Copa America.

În ciuda acestor dificultăţi, echipele din Bundesliga sunt pregătite pentru noul sezon, care a debutat oficial deja săptămâna trecută, odată cu meciurile din Cupa Germaniei, competiţie care a produs deja câteva surprize. Cea mai mare dintre acestea a fost calificarea lui Dinamo Dresda în dauna lui Leverkusen, la finalul unui meci nebun în care vicecampioana a condus cu 3-0, dar a cedat după prelungiri cu 3-4. Partea bună în eliminarea lui Bayer este aceea că „farmaciştii” se vor putea concentra pe încercarea de a cuceri în sfârşit titlul, un deziderat de care au fost mereu aproape în ultimii ani.

De asemenea, de urmărit evoluţia lui Schalke, noua echipă a lui Ciprian Marica, care a cucerit deja un trofeu, Supercupa Germaniei, după un meci decis la penaltyuri în faţa marii rivale din Dortmund, dar şi cea a lui WfL Wolsburg, campioana din 2009, scăpată de retrogradare abia în ultima etapă a sezonului trecut, visând să revină în prim-plan alături de antrenorul care i-a adus titlul, Felix Magath. Din lupta pentru un loc în cupele europene nu trebuie scoase Hamburg, Werder Bremen, Hoffenheim sau surprizele stagiunii precedente, Mainz şi Hannover, de la care se aşteaptă să confirme. Deşi fără achiziţii spectaculoase, nou-promovatele Hertha Berlin şi Augsburg vor încerca să supravieţuiască şi să arate că Bundesliga nu este o căciulă prea mare pentru ele.

În tot acest timp, Bayern Munchen îşi va duce propria sa luptă, prin care speră că-şi va recupera de la „opoziţie” rolul de putere dominantă pe plan intern şi să menţină astfel alternanţa la putere caracteristică ultimelor sezoane din Germania. Fără a scăpa din vedere „politica” externă”, a se citi Liga Campionilor, a cărei finală din 2012 va avea loc chiar pe Allianz Arena.

Bundesliga, Programul primei etape

Vineri

Borussia Dortmund - Hamburger SV

Sâmbătă

FC Koln - WfL Wolfsburg
FC Augsburg - SC Freiburg
VfB Stuttgart - Schalke 04
Hannover 96 - 1899 Hoffenheim
Werder Bremen - FC Kaseirslautern
Hertha Berlin - FC Nurnberg

Duminică

FSV Mainz - Bayer Leverkusen
Bayern Munchen - Borussia Monchengladbach

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close