Antena 3 CNN Timp liber Film PREMIILE OSCAR 2018. "The Shape of Water", cel mai bun film al anului. Lista completă a câștigătorilor

PREMIILE OSCAR 2018. "The Shape of Water", cel mai bun film al anului. Lista completă a câștigătorilor

PREMIILE OSCAR 2018. "The Shape of Water", cel mai bun film al anului. Lista completă a câștigătorilor
Sursa foto: Foto: Oscar.go.com
05 Mar 2018   •   08:02

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. În această noapte, de la ora 1, ora României, a avut loc Gala decernării Premiilor Academiei Americane de Film 2018 - cunoscute și ca PREMIILE OSCAR. A fost o gală marcată de contextul #MeToo și de controversele din jurul unuia dintre filmele favorite.

PREMIILE OSCAR 2018. Decernarea premiilor Oscar s-a încheiat în urmă cu câteva momente. "The Shape of Water" este marele câştigător al serii după ce a fost desemnat cel mai bun film. Nominalizată la 13 categorii, pelicula i-a adus lui Guillermo del Toro si premiul pentru cel mai bun regizor.

Aşa cum era de aşteptat, după ce a câştigat trei trofee sezonul acesta, britanicul Gary Oldmann a obţinut şi Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru prestaţia din Darkest Hour. Iar Frances McDormand a cucerit Academia Americană de Film cu rolul interpretat in pelicula "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" şi a primit Oscarul. A avut însă o competiţie puternică. Maryl Streep a fost şi anul acesta nominalizată, pentru a 21-a oară, un număr record. Ca şi anul trecut, gazda ediţiei cu numărul 90 a Oscarurilor a fost Jimmy Kimmel.

 

Iată lista completă a câştigătorilor celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film:

 

Cel mai bun film: "The Shape of Water"

Cel mai bun actor: Gary Oldman ("Darkest Hour")

Cea mai bună actriţă: Frances McDormand ("Three Billboards outside Ebbing, Missouri")

Cel mai bun regizor: Guillermo del Toro ("The Shape of Water)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Allison Janney ("I, Tonya")

Cel mai bun actor în rol secundar: Sam Rockwell ("Three Billboards outside Ebbing, Missouri")

Cel mai bun film într-o limbă străină: "A Fantastic Woman" (Chile)

Cea mai bună imagine: Roger A. Deakins ("Blade Runner 2049")

Cel mai bun scenariu adaptat: James Ivory ("Call Me by Your Name")

Cel mai bun scenariu original: Jordan Peele ("Get Out")

Cel mai bun film de animaţie: "Coco"

Cel mai bun film documentar: "Icarus"

Cel mai bun scurtmetraj: "The Silent Child"

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: "Dear Basketball"

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Heaven Is a Traffic Jam on the 405"

Cea mai bună coloană sonoră: "The Shape of Water"

Cel mai bun cântec original: "Remember Me" (Coco)

Cel mai bun montaj de sunet: "Dunkirk"

Cel mai bun mixaj de sunet: "Dunkirk"

Cele mai bune efecte vizuale: "Blade Runner 2049"

Cel mai bun montaj de film: "Dunkirk"

Cele mai bune costume: "Phantom Thread"

Cele mai bune machiaj şi coafură: "Darkest Hour"

Cea mai bună scenografie: "The Shape of Water".

 

OSCAR 2018 începe la ora 1:30, în noaptea zilei de luni, și este LIVE TEXT pe Antena3.ro.

Guillermo del Toro, regizorul peliculei "The Shape of Water", a fost dat în judecată pentru că ar fi plagiat subiectul filmului. 

Coproducătorul filmului ''The Shape Of Water'', J. Miles Dale, a luat apărarea peliculei în faţa acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse cu puţin timp înainte de decernarea premiilor Oscar, informează Press Association. 

David Zindel, fiul dramaturgului decedat Paul Zindel, a prezentat în justiţie o acuzaţie împotriva filmului ''The Shape of Water'', favorit la premiile Oscar cu 13 nominalizări, spunând că acesta este ''în multe privinţe identic'' cu piesa ''Let Me Hear You Whisper'', scrisă de tatăl său în 1969. 

Însă, J. Miles Dale a declarat vineri că procesul de plagiat ''este nefondat'' şi că momentul a fost ales în mod ''oportun'' pentru a coincide cu decernarea distincţiilor Academiei 
Americane de Film. 

Filmul regizat de mexicanul Guillermo del Toro, "The Shape of Water", este pe primul loc în topul nominalizărilor la premiile Oscar din 2018, intrând în cursa pentru prestigiosul trofeu la nu mai puţin de 13 categorii, a anunţat Academia americană de film, informează AFP. 

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. La casele de pariuri este însă favorit "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"

Lungmetrajul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" este marele favorit al caselor de pariuri pentru a câştiga premiul Oscar la categoria "cel mai bun film". Această peliculă regizată de Martin McDonagh este urmată în clasamentul favoriţilor de drama fantastică "The Shape of Water" şi de satira rasială cu accente horror "Get Out", informează AFP. 

Hollywoodul aşteaptă cu nerăbdare cea de-a 90-a gală de decernare a premiilor Oscar, momentul de apogeu al sezonului premiilor cinematografice, organizată duminică seară la Los Angeles. Specialiştii se aşteaptă ca evenimentul să fie puternic marcat de mesaje de sprijin faţă de victimele hărţuirilor sexuale, în urma scandalului în care este implicat producătorul Harvey Weinstein. 

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. Pronosticurile specialiştilor 

Va premia, oare, Academia de film americană comedia neagră "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" sau povestea fantastică de iubire "The Shape of Water"? Instituţia americană ar putea însă foarte bine să surprindă pe toată lumea, dacă va prefera satira rasială cu accente horror "Get Out", care a triumfat sâmbătă seară la gala Independent Spirit Awards, afirmă specialiştii de la Hollywood. 

"Există trei favoriţi. 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' este campionul pronosticurilor, pentru moment. Urmează 'The Shape of Water' şi 'Get Out'. Cred că unul dintre ele va câştiga (Oscarul pentru cel mai bun film, n.r.), dar nu ştiu care va fi învingătorul", a declarat pe Twitter Sasha Stone, fondatoarea site-ului specializat în premii hollywoodiene Awards Daily. 

"Get Out", un film care denunţă rasismul, realizat sub forma unei satire cu accente horror, a câştigat sâmbătă premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor (Jordan Peele). Aceste premii decernate de reprezentanţii cinematografiei independente au reprezentat în ultimii ani un indicator viabil în ceea ce priveşte peliculele recompensate la gala Oscar la categoria "cel mai bun film". 

Gala Spirit Awards de sâmbătă seară a premiat, de asemenea, mai mulţi favoriţi aflaţi în cursa pentru obţinerea Oscarurilor de interpretare din acest an. 

Allison Janney a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar şi este considerată marea favorită pentru Oscarul la categoria echivalentă, graţie interpretării sale din "I, Tonya", în care joacă rolul mamei abuzive a patinatoarei Tonya Harding. 

Sam Rockwell şi Frances McDormand au fost premiaţi la categoriile "cel mai bun actor în rol secundar" respectiv "cea mai bună actriţă în rol principal", graţie prestaţiilor lor interpretative din "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", regizat de Martin McDonagh. Cei doi actori sunt consideraţi drept marii favoriţi ai acestor categorii la Oscar. 

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. Favoriţii caselor de pariuri 

Pelicula "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", în fruntea caselor de pariuri pentru Oscarul la categoria "cel mai bun film", este urmată în acest clasament de "The Shape of Water", drama fantastică regizată de Guillermo del Toro, care a obţinut cele mai multe nominalizări - 13 - la premiile Oscar ce vor fi atribuite duminică seară la Los Angeles. 

Astfel, "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" este considerată favorită de casele Bet354 (cotă 1), Ladbrokes (cotă 11/10) şi Paddypower (cotă 11/10), în timp ce "The Shape of Water" a primit din partea celor trei case cote de 6/4, 6/4 respectiv 13/8. 

Favoritul categoriei "cel mai bun actor în rol principal" este Gary Oldman graţie evoluţiei sale din filmul "Darkest Hour", în care starul britanic îl interpretează pe Winston Churchill. Gary Oldman a primit din partea celor trei case de pariuri menţionate cote de 1/50, 1/25 respectiv 1/25. 

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. În topul actriţelor, Frances McDormand conduce cu cote de 1/25, 1/16 respectiv 1/20. 

La rândul lui, cineastul mexican Guillermo del Toro este considerat marele favorit al categoriei "cel mai bun regizor", cele trei case de pariuri atribuindu-i cote de 1/12, 1/10 respectiv 1/12. 

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. Victorii posibile pentru Agnes Varda şi Alexandre Desplat 

La vârsta de 89 de ani, legendara Agnes Varda, o reprezentantă a Noului Val din cinematografia franceză, ar putea câştiga primul ei Oscar într-o categorie competitivă. Academia de film americană i-a adus deja un omagiu, atribuindu-i un Oscar onorific în noiembrie 2017. 

Agnes Varda este nominalizată în acest an la Oscarul pentru cel mai bun documentar cu producţia "Visages, Villages", coregizată în colaborare cu artistul pop-art JR. 

Compozitorul Alexandre Desplat are şanse foarte mari să câştige un al doilea premiu Oscar din carieră, pentru muzica pe care a compus-o pentru coloana sonoră a filmului "The Shape of Water". 

PREMIILE OSCAR 2018 LIVE. Concurenţii nominalizaţi la ediţia din 2018 sunt afectaţi de controverse şi scandaluri, care variază de la acuzaţii de plagiat, comportament sexual nepotrivit şi critici dure din partea comunităţilor gay şi afro-americane.

Pentru unii, "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" este un film despre o mamă furioasă pe autorităţi, care încearcă să îşi facă singură dreptate. Însă alţii nu pot să treacă cu vederea personajul poliţistului rasist din film, considerând că acesta ajunge să fie "mântuit" într-o manieră incorectă. 

"Call Me By Your Name" a fost lăudat şi considerat o peliculă ce transpune pe marele ecran o emoţionantă poveste de iubire gay, însă alţii au criticat decizia producătorilor de a distribui în rolurile protagoniştilor doi actori heterosexuali. 

"Fiecare concurent cu statut de favorit pare să aibă lipită de el o controversă", a declarat Dave Karger, corespondent special al site-ului IMDb.com. 

Sezonul premiilor cinematografice de la Hollywood, care durează trei luni şi care va culmina cu gala de decernare a premiilor Oscar, ce va avea loc în noaptea de duminică spre luni, în colaborare cu influenţa reţelelor de socializare, a alimentat acest val de critici. 

Drama fantasy "The Shape of Water", care conduce plutonul peliculelor cu cele mai multe nominalizări (13), este afectată de un proces intentat pentru încălcarea drepturilor de autor, demarat săptămâna trecută. Iniţiatorii procesului spun că intriga filmului - o femeie de menaj, mută, care se îndrăgosteşte de o misterioasă creatură amfibiană - ar fi fost preluată, fără să acorde credit pentru acest lucru, dintr-o piesă de teatru din 1969 scrisă de regretatul dramaturg american Paul Zindel. 

Reprezentanţii studioului Fox Searchlight spun însă că aceste acuzaţii sunt "lipsite de fundament şi complet fără valoare". 

"The Post", un film produs de 20th Century Fox, al cărui subiect central se referă la libertatea presei, a fost acuzat că încearcă să profite de pe urma concepţiei eronate potrivit căreia The Washington Post a fost publicaţia care a publicat în premieră un articol în 1971 despre un studiu secret al Guvernului american dedicat Războiului din Vietnam - denumit "Pentagon Papers" -, în contextul în care primele articole au apărut de fapt în The New York Times. 

Cele mai vocale critici au vizat însă filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", produs de Fox Searchlight şi care deţine statutul de mare favorit în cursa pentru Oscaruri. 

Criticii au considerat că portretizarea din această comedie neagră a unui poliţist cu inteligenţă scăzută şi rasist dintr-un mic oraş american, interpretat de Sam Rockwell, reprezintă un afront adus prejudecăţilor profund înrădăcinate care continuă să existe în Statele Unite, considerând pelicula "complet afonă" şi "fără speranţă de rea în privinţa chestiunii rasiale". 

Regizorul filmului, cineastul britanic Martin McDonagh, care a scris şi scenariul, a luat apărarea peliculei sale. 

"Nu cred că personajul său (interpretat de Rockwell) ar fi mântuit în vreun fel. Începe filmul ca un ticălos rasist, rămâne cam la fel la sfârşit, dar înţelege spre final că trebuie să se schimbe", a declarat Martin McDonagh pentru Entertainment Weekly într-un interviu din luna februarie. 

"Aşa şi trebuia să fie, un film intenţionat încurcat şi dificil. Pentru că trăim într-o lume încurcată şi dificilă", a adăugat cineastul britanic. 

Aceste controverse nu au împiedicat însă "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" să câştige premiul pentru cel mai bun film la Globurile de Aur, Screen Actors Guild Awards şi BAFTA, alături de numeroase premii de interpretare obţinute de Sam Rockwell şi actriţa principală, Frances McDormand. 

"Oamenii se fixează adeseori asupra Oscaruri ca o metodă de a-şi promova cauzele", a spus Tim Gray, editor al revistei Variety, specializat în sezonul premiilor de la Hollywood. 

De avântul mişcării #MeToo a beneficiat cel mai probabil Christopher Plummer, care a primit o nominalizare la Oscar la categoria "cel mai bun actor în rol secundar" după ce l-a înlocuit pe Kevin Spacey în noiembrie 2017 în drama "All the Money în the World", produsă de studioul Sony. Scenele cu Kevin Spacey au fost refilmate, după ce actorul a fost acuzat de mai mulţi bărbaţi de hărţuire sexuală. Starul hollywoodian a prezentat scuze publice pentru unul dintre acele incidente şi s-a retras de atunci din viaţa publică. 

Cât priveşte "Call Me By Your Name", produs de Sony Pictures, regizorul acestei pelicule, Luca Guadagnino, care este gay, a spus că i-a distribuit pe actorii heterosexuali Armie Hammer şi Timothee Chalamet - nominalizat la Oscar - în rolurile celor doi bărbaţi îndrăgostiţi din peliculă bazându-se pe talentul acestora şi pe ceea ce aceşti doi actori puteau să aducă personajelor din film. 

Buletinele de vot au fost deja distribuite celor peste 8.000 de membri cu drept de vot ai Academiei de film americane - instituţia care decernează premiile Oscar - pe 20 februarie, însă Dave Karger crede că votanţii vor acorda o mai mică atenţie acestor controverse decât cea acordată de mass-media. 

"Cred că mulţi dintre votanţi sunt cu adevărat concentraţi asupra filmelor şi interpretărilor, nu asupra 'zgomotelor' din presă", a declarat corespondentul site-ului IMDb.com.

OSCAR 2018 - NOMINALIZĂRILE

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun film-dramă: „Call Me by Your Name" „Darkest Hour" „Dunkirk" „Get Out" „Lady Bird" „Phantom Thread" „The Post" „The Shape of Water" „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun regizor: Jordan Peele, „Get Out" Greta Gerwig, „Lady Bird" Paul Thomas Anderson, „Phantom Thread" Guillermo del Toro, „The Shape of Water" Christopher Nolan, „Dunkirk"

Premiile Oscar 2018. Cea mai bună actriţă: Sally Hawkins, „The Shape of Water" Frances McDormand, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" Margot Robbie, „I, Tonya" Saoirse Ronan, „Lady Bird" Meryl Streep, „The Post"

Premiile Oscar 2018. Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mary J. Blige, „Mudbound" Allison Janney, „I, Tonya" Lesley Laurie Metcalf, „Lady Bird" Octavia Spencer, „The Shape of Water"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun actor: Timothée Chalamet, „Call Me by Your Name" Daniel Day-Lewis, „Phantom Thread" Daniel Kaluuya, „Get Out" Gary Oldman, „Darkest Hour" Denzel Washington, „Roman J. Israel Esq."

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun actor în rol secundar: Willem Dafoe, „The Florida Project" Woody Harrelson, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" Richard Jenkins, „The Shape of Water" Christopher Plummer, „All the Money in the World" Sam Rockwell, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun scenariu adaptat: Call me by your name The Disaster Artist Logan Aaron Sorkin, „Molly's Game" Mudbond

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun scenariu original: The big Sick Get Out Greta Gerwig, „Ladybird" Guillermo del Toro şi Vanessa Taylor, „The Shape of Water" Martin McDonagh, „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"

Premiile Oscar 2018. Cea mai bună animaţie: „The Boss Baby" „The Breadwinner" „Coco" „Ferdinand" „Loving Vincent" Cel mai bun film străin „A Fantastic Woman" (Chile) The Insult (Liban) „Loveless" (Rusia) „The Square" (Suedia) On Body and soul

Premiile Oscar 2018. Cea mai bună scenografie: Beauty and the Beast Blade Runner 2049 Darkest Hour Dunkirk The Shape of Water

Premiile Oscar 2018. Cea mai bună imagine: „Blade Runner 2049", „Darkest Hour", „Dunkirk", „Mudbound", „The Shape of Water"

Premiile Oscar 2018. Cele mai bune costume: „Beauty and the Beast", „Darkest Hour", „Phantom Thread", „The Shape of Water", „Victoria & Abdul"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun montaj de sunet: „Baby Driver", „Blade Runner 2049", „The Shape of Water", „Dunkirk", „Star Wars: The Last Jedi"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun mixaj de sunet: „Baby Driver", „Blade Runner 2049", „The Shape of Water", „Dunkirk", „Star Wars: The Last Jedi"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun scurtmetraj animaţie: „Dear Basketball", „Garden Party", „Lou Negative", „Space Revolving"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun scurtmetraj: „The Eleven O'Clock", „My Nephew Emmett", „Silent Child", „Watu Wote DeKalb Elementary"

Premiile Oscar 2018. Cea mai bună coloană sonoră: „Dunkirk", „Phantom Thread", „The Shape of Water", „Star Wars: The Last Jedi", „Three billboards"

Premiile Oscar 2018. Cele mai bune efecte vizuale: „Blade Runner", „Gardians of the galaxy", „Kong: Skull island", „Star Wars: The Last Jedi", „War for the planet of the apes"

Premiile Oscar 2018. Cel mai bun montaj video: „Baby Driver", „Dunkirk", „Tonya", „The shape of Water", „Three Billboards"

Premiile Oscar 2018. Machiaj şi coafură: „Darkest Hour", „Victoria & Abdul Wonder", „Wonder"

Ediția cu numărul 90 a galei de decernare a premiilor Oscar 2018 va avea loc pe 4 martie, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles, începând cu ora 01:30 (ora României). The Shape of Water și Three Billboards Outside Ebbing, Missouri se află printre favoriții acestei ediții, câștigând premii importante anul acesta (Globurile de Aur, Critic Choice Awards). Ceremonia va fi găzduită de comediantul Jimmy Kimmel, pentru a doua oară consecutiv. Iată toate nominalizările la Premiile Oscar 2018.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: premiile Oscar
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close