Antena 3 CNN Timp liber "Grădina senzorială", locul inedit pentru copiii cu nevoi speciale

"Grădina senzorială", locul inedit pentru copiii cu nevoi speciale

O oază de culoare, de senzaţii tactile, mirosuri şi alte percepţii senzoriale a fost deschisă la Galaţi special pentru copiii cu dizabilităţi. "Grădina senzorială" este realizată de o fundaţie care are în domeniul sau de activitate terapia unor astfel de copii. Aceasta a fost realizată sub supravegherea psihologilor terapeuţi, care au pus în practică ultimele studii în domeniu.

"Grădina senzorială", locul inedit pentru copiii cu nevoi speciale
de Georgiana Adam    |    24 Sep 2021   •   17:15

Explorarea prin cele cinci simţuri a unui habitat natural diversificat, plecând de nivelul marii şi până la vârful muntelui, a fost ideea de la care a apărut noţiunea de grădina senzorială.

Odată a intrat aici, ai ocazia să inţelegi cât mai profund diversele suprafeţe, iar dacă vrei ca simţurile tale să fie invadate, trebuie să ajungi şi în zonele însoţite de culoare, sunet şi parfum. Abia atunci mirosul, auzul şi gustul vor completa imaginea senzorială a unei grădini.

"În această grădină senzorială copiii reuşesc să participe la terpie dar într-un mod natural lor, practic recreem spațiul de joacă natural al lor și ne ocupăm de partea terapeutică. Împletim terapia cu joaca, ceea ce pentru ei e extraordinar", a spus Daniela Puia, psiholog.

Proiectul își propune să susțină o viață mai sănătoasă fizic și emoțional, îmbrățișând un concept nou pentru copiii cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare.

"Atâta timp cât timpul ne va permite, el va permite şi o interacţiune între grupuri mici de copii, ceea ce în sălile mici de terapie este mai greu. Terapia se desfăşoară individual şi atunci sptaţiul vine ca o completare foarte frumoasa de interacţiune si socializare pentru copii şi părinţi", a adăugat Anna Burtea, director general fundaţie.

Călătoria senzorială începe cu un traseu şi o escaladă pe un plan înclinat. Urmează diverse suprafeţe ce trebuie descoperite, precum pietrişul, cărămida, nisipul sau lemnul. În continuare copilul va experimenta văzul, mirosul, gustul şi simţul tactil într-un mod inedit.

Peste 30 de copii cu nevoi speciale vor fi beneficiarii acestui spațiu multifuncțional, care va fi folosit pentru întâlniri de grup și terapie în aer liber.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID și a faptului că noile tulpini ale virusului atacă din ce în ce mai mult populația tânără, o alternativă la terapia în spații închise era mai mult decât necesară.

Pe toată durata excursiei prin grădina cei mici beneficiază de asistenta de specialitate.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close