Antena 3 CNN Timp liber Muzică Sanda Ladoși împlinește 47 de ani. Ascultă cele mai frumoase piese ale cântăreței

Sanda Ladoși împlinește 47 de ani. Ascultă cele mai frumoase piese ale cântăreței

Sanda Ladoși împlinește 47 de ani. Ascultă cele mai frumoase piese ale cântăreței
02 Ian 2017   •   12:09

Cântăreața Sanda Ladoși s-a născut la 2 ianuarie 1970, la Târgu Mureș. A început să cânte de la 7 ani, când era solistă în corul școlii, la 10 ani a învățat pian și chitară, timp de 4 ani a luat lecții de pian la Târgu Mureș, după care a obținut premiul I pe țară la festivalul ''Cântarea României''.

În timpul liceului, lua în paralel lecții de muzică, pedagogie și canto, a început turnee cu nume cunoscute de la noi, formându-se astfel ca artist. Este absolventă, din 2001, a Facultății de Drept de la Universitatea ''Titu Maiorescu''.

În 1987, a participat la concursul ''Steaua fără nume'', iar în 1988 obține premiul I la secțiunea interpretare a Festivalului Mamaia, iar un an mai târziu participă la aceeași manifestare, cu un recital. Timp de un an face ocolul țării într-un turneu de anvergură. Litoralul o atrage pe Sanda ca pe mulți alți artiști, concertând aici în fiecare sezon estival, începând din 1990.

Primul său duet se numește ''Așa e moda'' — o compoziție a lui Cătălin Tîrcolea, interpretată împreună cu Aurelian Temișan. Albumul de debut nu se lasă așteptat prea mult timp — ''Când vine seara'' este editat de Electrecord în 1993, concretizând colaborarea cu Dan Iagnov și Eugen Mihăescu.

Un an mai târziu, apare cel de-al doilea album — ''Între noi mai e un pas'' — care cuprinde integral compoziții Dan Iagnov pe versuri de Andreea Andrei, Dan V. Dumitriu, Eugen Rotaru, M.R. Paraschivescu și Rodica Grigoriu. Șase piese sunt interpretate în duet cu regetatul actor Ștefan Iordache. În această formulă de aur obține locul II la Festivalul Mamaia '94, iar în '95 — locul III la secțiunea de creație a aceluiași concurs, cu piesa ''Eu vreau să-ți spun că te ador''. 
 

În anul 1996, Sanda Ladoși susține numeroase spectacole în țară și participă la multe filmări și colaborări cu televiziunile, dar cel mai mult se dedică pregătirii albumului ''Nu mă iubi''. Albumul este lansat oficial la 25 septembrie 1997, la Târgul Internațional de Muzică București, Sala Palatului. ''Nu mă iubi'' reunește compoziții semnate Dan Iagnov, Adrian Ordean, Cornel Fugaru, Dinu Giurgiu. Două dintre piese sunt tot în duet cu actorul Ștefan Iordache.

În anul 1999, câștigă premiul III la Festivalul Mamaia, secțiunea compoziție, cu o piesă compusă de Dan Iagnov. Tot acum finalizează pregătirile pentru noul album ''Mi-e dor'', pentru care a lucrat timp de doi ani împreună cu compozitorul Eugen Mihăescu. Albumul include un remix al șlagărului ''Mi-e dor să te văd'' și un cover al piesei ''Clipe ce dor'', interpretată inițial de Mihaela Runceanu. Se remarcă, de asemenea, piesele cu ritm latino: ''Dansând prin vise'', ''Dacă ești singur'', ''În vorbe nu mai cred''. Câteva dintre piesele de pe album sunt foarte cunoscute, ''Adu-ți aminte'' câștigând chiar premiul IV la secțiunea șlagăre a Festivalului Mamaia '99. Lansarea albumului a avut loc pe 9 decembrie 1999.

În perioada 1999-2002, a colaborat cu Federația Română de Judo, participând la toate manifestările acesteia, unde a susținut programe artistice, reprezentând România la nivel european și internațional — Budapesta, Viena, Basel (Elveția), Monte Carlo, Birmingham (SUA), Moscova.

În 2001, a efectuat un turneu în SUA și a lansat videoclipul ''O noapte cu tine'', iar în 2004 câștigă selecția națională pentru concursul Eurovision, desfășurat la Istanbul, cu piesa ''I Admit''.

 

În anul 2006, lansează albumul ''Khalini''. A avut duete și cu Marcel Pavel sau Ioan Gyuri Pascu. Compozitorii care i-au încredințat piese spre interpretare sunt mulți — Eugen Mihăescu, Marcel Dragomir, Ionel Tudor, Cornel Meraru, Mihai Constantinescu, Alexandru Simu, Raimond Vancu, George Popa, Dan Iagnov, cu acesta din urmă având cea mai lungă colaborare — 11 ani și peste 50 de melodii. 

În 2007, se naște primul copil al Sandei, Bogdan, iar după aproximativ doi ani, se naște fetița artistei, Ioana. După nașterea copiilor, Sanda a luat o pauză în aparițiile publice, muzica trecând pe planul al doilea în prioritățile sale, dar după ce micuții au mai crescut, a revenit pe scenă și în studio, ea colaborând cu Ovidiu Komorniyk și cu casa de discuri a acestuia.

Din 2011, an de an, Sanda a fost prezentă și a încântat publicul la Galele Ovo Music. În ultimii ani, a colaborat și cu Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'', fiind invitată de onoare în spectacolul ''Aplauze, aplauze''.

Drama Sandei Ladoși. După ce a intrat într-un con de umbră, vorbește despre ce o macină

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sanda ladosi
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close