Antena 3 CNN Timp liber Posibilă ploaie de stele în noaptea de 30 spre 31 mai, anunță Observatorul Astronomic: "Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic"

Posibilă ploaie de stele în noaptea de 30 spre 31 mai, anunță Observatorul Astronomic: "Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic"

Planeta Pământ se va intersecta, în dimineaţa zilei de 31 mai, la ora 8:00 (ora României), cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann-Wachmann, anunţă Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Posibilă ploaie de stele în noaptea de 30 spre 31 mai, anunță Observatorul Astronomic: "Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic"
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    25 Mai 2022   •   14:12

"Deşi în România va fi ziuă atunci, se aşteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat", spun reprezentanții observatorului astronomic.

"Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4,30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5,30). Meteorii vor fi lenţi în comparaţie cu meteorii "obişnuiţi", intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă)", precizează sursa citată, pe Facebook.

Conform specialiştilor de la Observatorul Astronomic, "întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei în anii 1892, 1897, dar şi fragmente mai mari, rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995".

"Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic. Condiţii pentru observarea fenomenului: predicţia să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a oraşelor şi să privim cerul relaxaţi dintr-un şezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească.

Nu uitaţi: adaptarea ochiului la întuneric durează cel puţin o jumătate de oră, aşadar evitaţi sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete şi telescoape)", recomandă specialiştii.

Posibilă ploaie de stele. Nu vă luați umbrela! În dimineața zilei de 31 mai, la ora 8 dimineața (ora României) planeta...

Posted by Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” on Wednesday, May 25, 2022

×

ȘTIRI

Greva profesorilor continuă pe termen nelimitat! Oferta Guvernului a fost respinsă

Parteneri
Horoscop 1-15 iunie 2023, cu Cristina Demetrescu
x close