Antena 3 CNN Travel Castele și conace secuiești, transformate în pensiuni

Castele și conace secuiești, transformate în pensiuni

Covasna se mândrește cu 160 de conace și castele, dintre care unele au intrat în circuitul turistic, devenind hoteluri, pensiuni sau muzee.

Castele și conace secuiești, transformate în pensiuni
de Diana Scarlat    |    27 Oct 2023   •   11:03

Pachetele turistice propuse celor care vor să descopere Covasna includ vizite la meșteri populari, excursii în natură, cursuri de echitație, aventură și turism culinar cu specific local. Covasna le mai oferă turiștilor și posibilitatea de tratament cu apă minerală cu proprietăți curative, de la cele peste 1.000 de izvoare din această zonă.

Deja s-au făcut importante investiții în centre SPA și de tratament, care pot concura cu cele mai renumite astfel de baze din țară sau din străinătate.

Castelul Daniel din Tălișoara, construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în stil renascentist, ascunde câteva mistere neelucidate, precum cel al semnificației frescelor și a „camerei secrete”, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare. Castelul a fost cumpărat de doi tineri, Racz Lilla și Attila, originari din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, iar noii proprietari l-au reabilitat și l-au introdus în circuitul turistic. Acest castel are opt camere, fiecare cu un stil și o poveste aparte.

Castelul Daniel din Vârghiș este proprietatea autorităților orașului Esztergom din Ungaria. Este înconjurat de un parc dendrologic, iar cea mai veche parte a ansamblului datează din secolul al XVI-lea. Turul mai include conacul Damokos Gyula din Cernat, care găzduiește în prezent Muzeul etnografic în aer liber, conacul Gál din Dalnic construit în 1844 și conacul Mikes-Szentkereszty din Zagon, unde funcționează un centru cultural.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Bisericile fortificate, înconjurate de sisteme de protecție, compuse din ziduri și bastioane, sunt și ele valoroase monumente istorice de arhitectură, care provin din epoca medievală. Astfel de biserici fortificate pot fi vizitate în Sfântu Gheorghe, Ilieni, Aita Mare, Belin, Arcuș și Sânzieni.

Iar comunitățile de secui din județ atrag turiștii prin tradițiile și prin gastronomia locului. Sunt conace boierești transformate în pensiuni, unde turiștii sunt îmbiați cu mâncăruri tradiționale, dar și cu facerea și coacerea pâinii. Cei care vor nu doar să guste pâinea secuiască de casă, care conține și cartofi, pot participa la întregul proces de facere a pâinii, până la final, când se bat pâinile scoase din cuptoarele de lut.

Mofete și relaxare cu ape minerale, la Covasna

În inima României, la doar 60 de kilometri distanță față de Brașov, Covasna este și locul ideal pentru relaxare și tratamente balneo-climaterice. Județul are peste 1.000 de izvoare de ape minerale, cu proprietăți diferite, iar aerul este puternic ionizat, foarte bun pentru o reală detoxifiere a trupului și a minții. Orașul Covasna este renumit pentru bazele de tratament, dar și pentru noile centre SPA, care au atras turiști din toate categoriile, în ultimii trei ani. Locuri ideale pentru relaxare și tratamente sunt peste tot în județ, printre cele mai căutate fiind centrele wellness care au și mofete.

Orașul Covasna este cunoscut de mulți ani pentru tratamentele balneo, însă noua ofertă a stațiunii se adresează și tinerilor, cu precădere celor predispuși la boli profesionale, din cauza sedentarismului și a numărului foarte mare de ore petrecute la birou. Investitiile în hoteluri, infrastructură, SPA și facilitățile de distracție au fost făcute tocmai pentru a atrage turiști din toate categoriile de vârstă.

Aici se află și una dintre cele mai mari mofete din lume, la Spitalul de Cardiologie, pe o suprafață de 100 metri pătrați, unde intră până la 100 de persoane în același timp. Mofeta spitalului este recunoscută și ca una dintre cele mai frecventate din lume, pentru că aici se fac zilnic până la 500 de proceduri de tratament.

×
Românii care ar putea pierde bani la salariu, de la 1 iulie 2024
x close