Antena 3 CNN Travel Cazare la castel, cu istorie și legende "la pachet"

Cazare la castel, cu istorie și legende "la pachet"

Unul dintre trendurile internaționale ale momentului este turismul istoric, ce presupune cazarea într-un castel medieval. Un astfel de castel devenit boutique hotel este Peckforton, din Anglia.

Cazare la castel, cu istorie și legende "la pachet"
de Diana Scarlat    |    07 Sep 2023   •   14:55

Vacanța într-un castel britanic este o experiență unică și o aventură în sine. Castelul Peckforton, din Marea Britanie, le oferă oaspeților 48 de camere uimitoare, toate proiectate individual și frumos amenajate, îmbinând luxul, confortul și un amestec de decor clasic și contemporan.

Fiecare cameră are caracteristici originale de epocă, concepute astfel încât să ofere luxul complet al unui lord. Prețul unei camere la castel este între 100 și 250 de lire sterline pe zi, iar închirierea se poate face inclusiv pe Booking.com.

Castelul Peckforton este reședință nobiliară din perioada victoriană. Clădirea a fost construită în stilul unui castel medieval. Zona în care se află este verde, înconjurată de pădure, fiind situat la capătul nordic al dealurilor Peckforton, la o milă (2 km) nord-vest de satul Peckforton, în Cheshire.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

A fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea ca reședință de familie a lui John Tollemache, un bogat proprietar de terenuri din Cheshire, administrator și membru al Parlamentului.

În anul 1876, Tollemache a primit un domeniu, în semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru agricultură. De-a lungul vieții a fost căsătorit de două ori, având 25 de fii și o fiică. A murit în 1890, la vârsta de 85 de ani. Doar 12 dintre fiii săi au supraviețuit.

Ultimul membru al familiei Tollemache care a locuit în castel a fost Lord Bentley, care a plecat de pe domeniul Peckforton în 1939 și și-a stabilit reședința în Eastbourne. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în absența Lordului Bentley, Castelul a devenit locul unde au fost adăpostiți și îngrijiți copiii evacuați.

Proiectat în stil medieval

Clădirea a fost proiectată de arhitectul Anthony Salvin, în stil gotic. Familia Tollemache a folosit castelul pentru adunări ocazionale, până în 1969. Din 1969 până în 1980, castelul a fost închiriat de al 4-lea Lord Tollemache lui George W. Barrett – un cetățean american, angajat de guvernul SUA - și a devenit din nou o reședință privată, fiind închis publicului. Aripa dreaptă, turnul și grădinile castelului au fost restaurate de Barrett.

Primul eveniment organizat aici a fost nunta fiicei lui Barrett, Pascale, prima ceremonie de acest fel care a avut loc în capela castelului, iar pentru eveniment, Barrett a trebuit să obțină un decret special de la Arhiepiscopul de Canterbury, pentru a fi organizată legal – fiind de rit catolic - pe terenul castelului. Între anii 1970 și 1980, castelul a fost folosit pentru filmări, în producții de cinema și programe de televiziune. Proprietatea a fost cumpărată în anul 1988 de Evelyn Graybill, care a transformat-o în boutique hotel, apoi, în 2006, a fost achiziționată de familia Naylor, care a introdus un pachet de evenimente - nunți, conferințe și petreceri private.

Astăzi, castelul este o clădire de patrimoniu din clasa 1, unde istoria se îmbină perfect cu modernitatea. În 1952, castelul a fost recunoscut și recompensat de English Heritage, acordându-i-se statutul de monument gradul I. Actualii proprietari trebuie să facă toate eforturile pentru a păstra caracteristicile originale ale clădirii, fiind, în același timp, loc accesibil pentru turiști. Există și un lift pe care oaspeții îl pot folosi pentru accesul la unele dintre dormitoare. Dar lifturile nu se pot construi în toate zonele castelului, astfel încât s-a găsit o altă soluție, montându-se telescaune în întreaga clădire.

Pentru a atrage un număr cât mai mare de clienți din categorii diverse, proprietarii au oferte atât pentru turismul de relaxare, cât și pentru mai multe tipuri de evenimente, de la petreceri tematice, până la nunți organizate aici, cu pachete complete pentru cazarea mirilor și a oaspeților. Iar restaurantul castelului vine în completarea ofertei pentru ca oaspeții să poată petrece timpul într-o atmosferă specifică nobilimii din alte vremuri.

×
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close