Antena 3 CNN UNICEF Ce mamă aș fi eu să îmi abandonez copilul?

Ce mamă aș fi eu să îmi abandonez copilul?

Ce mamă aș fi eu să îmi abandonez copilul?
01 Mai 2018   •   12:12

Implică-te pentru copiii vulnerabili // Donează acum!

Lenuței i-au spus să își abandoneze fiul cu probleme. I-au spus-o cei cu autoritate, dar mama a refuzat.

În 2009, Lenuța l-a născut prematur pe Codrin, la doar șapte luni. Avea 1 kg. și 100 de grame, „cam cât un pachet de zahăr”, își amintește Lenuța. „Scutecul îi venea până la barbă”, spune mama.

La doi ani după naștere, doctorii i-au spus Lenuței că băiatul ei firav nu aude și nu vede cu un ochi. O doctoriță pe care Lenuța o ajuta la curățenie i-a spus că e posibil ca ochiul lui Codrin să fi fost distrus de administrarea greșită a tubului cu oxigen, folosit în cazul copiilor născuți prematur.

Zdruncinată, mama a decis că va face tot posibilul să își trateze băiatul. Au început drumurile la medici în Bacău și București, tocmai din Letea Veche, și analize costisitoare. Bărbatul Lenuței a fost la rândul lui diagnosticat cu probleme cardiace și epilepsie, o boală care îi declanșa crize ce îl împiedicau să lucreze. Toți banii câștigați de Lenuța erau cheltuiți pentru a-l ajuta pe Codrin. În scurt timp, Lenuța a fost copleșită de datorii.

Fiindcă la Bacău nu exista aparatură suficient de performantă pentru analize, doctorii i-au recomandat să meargă la București, „ca să nu spună că nu a făcut tot ce putea”. Lenuța l-a luat pe Codrin și a încremenit când a coborât din autocar, pentru prima dată, în marea capitală. Nici nu își mai amintea cum se numea trenul de sub pământ care trebuia să o ducă în centrul orașului. „Am reușit să ajung la spital cu ajutor din om în om”, își amintește aceasta.

La București, i-au confirmat că băiatul are nevoie de aparat auditiv și că nu va putea folosi niciodată un ochi. Când a auzit asta, Lenuța a plâns. Când a aflat cât ar costa cel mai bun aparat pentru fiul ei, a simțit că e pusă în fața unei lupte imposibile. La vremea aceea, câștiga în jur de 450 de lei pe lună, iar aparatul costa de 10 ori mai mult. A trebuit să cumpere o versiune mai ieftină, dar și așa a fost nevoită să ia credit.

În 2015, cazul lui Codrin a fost descoperit de echipa de lucrători comunitari formată dintr-un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar, din cadrul proiectului UNICEF „Servicii Comunitare pentru Copii”. Scopul proiectului este să asigure accesul tuturor copiilor din comunitate la un pachet minim de servicii sociale. Lucrătorii comunitari au ajutat-o pe Lenuța să obțină servicii despre care aceasta nici nu știa că există, cum ar fi să primească statutul de asistentă personală pentru fiul ei, pentru care ia un mic salariu lunar. Și acum, echipa lucrătorilor comunitari îi vizitează constant pe Codrin și pe mama lui și ajută familia să rămână unită.

Cel mai mult, Lenuța își dorește ca fiul ei să fie sănătos și să termine școala. „Și azi m-am închinat pentru asta”, spune mama lui Codrin și îi dau lacrimile. El face „toate treburile pe care le fac și alți copii. Doar că mai încet.” Mama știe cât îi va fi de greu să îi ofere fiului ei tot ce are nevoie, ca să mențină ritmul cu ceilalți elevi. Dar merge înainte, pas cu pas.

Și tu poți să îi ajuți pe Codrin și alți copii ca el să crească sănătoși, alături de familia lor. Cu o donație lunară, ajuți copiii să își împlinească visele. Îți mulțumim!

Implică-te pentru copiii vulnerabili // Donează acum!

×
Subiecte în articol: UNICEF
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close