Antena 3 CNN Actualitate Alertă la Guvern. Cod roșu de inundații. Dezastru în mai multe județe ale țării

Alertă la Guvern. Cod roșu de inundații. Dezastru în mai multe județe ale țării

Alertă la Guvern. Cod roșu de inundații. Dezastru în mai multe județe ale țării
30 Iun 2018   •   22:10

Update: Personalul Ministerului Afacerilor Interne a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe, fiind salvate din situaţii de risc peste 760 de persoane, se arată într-un comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES.

Potrivit sursei citate, fenomenele meteorologice au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri.

Totodată, a fost refăcută legătură rutieră dintre localităţile Chiliile şi Căneşti, judeţul Buzău, unde 400 de persoane au rămas izolate în cursul dimineţii. Podul rutier a fost refăcut cu sprijinul structurilor de intervenţie, fiind folosite utilaje de mare capacitate.

"Personalul Ministerului Afacerilor Interne a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe (Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea). Fenomenele meteorologice de astăzi au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri. Peste 760 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. Cele care au fost evacuate preventiv au fost cazate în facilităţi ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni. Pentru oamenii care nu se pot întoarce în siguranţă în propriile case, au fost scoase din fondul rezervelor de stat alimente, apă potabilă, saci de dormit, paturi şi saltele. Persoanele evacuate vor rămâne cazate în spaţiile autorităţilor publice locale până când va fi eliminat orice risc provocat de efectele fenomenelor meteorologice", precizează MAI.

Aceeaşi sursă mai arată că început operaţiunile de decolmatare a bazinului de colectare a apei Lacul Mocearu care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti. Lucrările de decolmatare vor continua şi pe timpul nopţii cu ajutorul jandarmilor, iar iluminatul va fi asigurat cu echipamente şi generatoare puse la dispoziţie de IGSU.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea monitorizează în continuare situaţia de la digul de pe râul Trotuş, Acumularea Călimăneşti.

"Pe parcursul acestei zile, până în prezent, au fost emise 13 atenţionări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip COD GALBEN ce au vizat averse de ploaie, intensificări ale vântului ce pot lua aspecte de vijelie, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni pentru 16 judeţe (Alba, Argeş, Braşov, Constanţa, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea) şi 4 avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate, dintre care 2 de COD ROŞU ce vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pentru râuri din 5 judeţe (Braşov, Bacău, Covasna, Harghita şi Neamţ)", se mai arată în comunicatul de presă.

Peste 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi acţionează de mai bine de 85 de ore în judeţele afectate, iar IGSU a efectuat în mai multe rânduri transfer de personal şi tehnică din judeţele care nu sunt aflate sub avertizări meteo, în zonele afectate.

Situaţia la nivel naţional este în continuare monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate.

Update: Comuna Budacu de Jos din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflată în apropierea municipiului Bistriţa, a fost afectată sâmbătă după amiază de inundaţii produse de ploile torenţiale, apa intrând în zeci de gospodării, dar şi pe porţiune dintr-un drum judeţean, care a fost acoperit cu aluviuni, potrivit datelor comunicate de către purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

Aproximativ 30 de curţi şi cinci beciuri au fost inundate în urma torenţilor formaţi, iar circa 500 metri din DJ 172G au fost acoperiţi de aluviuni.

Potrivit reprezentantului ISU Bistriţa-Năsăud, pentru înlăturarea aluviunilor de pe drumul judeţean intervine Comitetul local pentru situaţii de urgenţă din Budacu de Jos cu un buldoexcavator.

Din primele informaţii, apa din gospodăriile inundate se retrage gravitaţional.

Probleme au fost şi în municipiul Bistriţa, unde mai multe străzi au fost inundate, apa ajungând în curţile şi beciurile oamenilor, iar doi copaci s-au prăbuşit.

Update: Peste 250 de oameni intervin, sâmbătă, cu 30 de utilaje pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din zona de nord a municipiului Bacău, unde au fost inundate 24 de case şi curţi, potrivit unui comunicat de presă, remis AGERPRES, de primărie.

Intervenţia vine ca urmare a precipitaţiilor căzute în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe pârâul Limpedea, acolo unde s-a format o undă de viitură puternică ce a condus la creşterea rapidă a debitului pârâului Bârnat, care tranzitează zona de nord a municipiului. O primă estimare a primăriei arată că au fost inundate 24 de case şi curţi, precum şi alte societăţi comerciale din zonă.

Se lucrează la supraînălţarea digului prin dispunerea de saci de nisip pe porţiunea unde apele Bârnatului s-au deversat, precum şi la consolidarea acestuia. Primăria municipiului Bacău contribuie cu nisip, saci, utilaje necesare transportului şi descărcării acestora şi lucrători.

Administraţia locală a apelat inclusiv la agenţii economici privaţi, care au pus la dispoziţia echipelor de intervenţie excavatoare, autoîncărcătoare şi autobasculante.

De asemenea, la Bacău au fost deplasate echipamente aparţinând ISU Ilfov şi ISU Bacău, urmând ca în perioada următoare, în oraş să ajungă echipamente similare de la ISU Vrancea şi ISU Călăraşi.

Potrivit informaţiilor furnizate de Administraţia Bazinală de Apă Siret, debitul pârâului Bârnat se va reduce substanţial, în intervalul orar 20,00 - 21,00, faţă de valorile atinse în cursul zilei.

Update: Ploile torenţiale au afectat 16 localităţi din judeţ, fiind inundate 40 de locuinţe şi afectate două drumuri naţionale şi judeţene, informează ISU Suceava.

Potrivit sursei citate, localităţile afectate sunt Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchişesti, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuţi, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei şi Broşteni.

Se intervine pentru evacuarea apei din cele 40 de locuinţe, 35 de anexe, 58 de curţi şi 18 beciuri. Au fost afectate şi două drumuri judeţene, DJ 209A, între Slatina şi Găineşti şi DJ 177A, între Frasin şi Stulpicani şi DJ 174A între Dârmoxa şi Broşteni.

A fost blocat temporar şi traficul pe DJ 175F între Pojorâta şi Izvoarele Sucevei, în zona localităţii Fundu Moldovei, dar şi DJ 177A la Doroteia şi DJ 174A la Broşteni.

Din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, ce au condus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia a fost întreruptă şi pe două drumuri naţionale, respectiv DN17 Suceava - Vatra Dornei, în zona localităţii Frasin şi pe DN 15C Spătăreşti - Târgu Neamţ, în zona localităţii Praxia.

Totodată, trei sute de consumatori din localitatea Broşteni nu au energie electrică, iar echipe de intervenţie de la Delgaz Grid se află în teren pentru a remedia problemele.

Pentru că numeroase imobile sunt inundate, reprezentanţii Delgaz Grid au decis întreruperea temporară a furnizării energiei electrice, la nivel local, pentru evitarea electrocutărilor, urmând ca imediat ce condiţiile de siguranţă vor permite, să fie reluată alimentarea.

Inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan Paul, se află în judeţul Suceava pentru monitorizarea şi evaluarea zonelor afectate de inundaţii

Update: O femeie de 70 de ani din comuna Poiana Cristei, judeţul Vrancea, dispărută vineri seara, a fost găsită decedată la circa 1 km în amonte de pârâul Brezoi, unde fusese văzută ultima dată, informează, IPJ Vrancea.

Potrivit sursei citate, poliţiştii au fost sesizaţi sâmbătă dimineaţă în legătură cu dispariţia femeii, care fusese văzută ultima dată vineri seara în jurul orei 21.00 în zona pârâului Brezoi, sat Mahriu.

Cadavrul nu prezintă urme de violenţă, iar cauza decesului va fi stabilită de medicul legist în urma efectuării necropsiei. Cercetările continuă, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru moarte suspectă, precizează aceeaşi sursă

Locuitorii a trei case din comuna Vânători urmează să fie evacuaţi după ce pârâul Valea Cărbunarilor a ieşit din matcă, în urma ploilor abundente, şi a inundat în jur de 30 de case şi 100 de gospodării, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş.

"La Vânători sunt afectate aproximativ 80-100 de gospodării, 30 de case, 15 beciuri. S-a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Vânători, suntem sprijiniţi de Poliţie, Jandarmerie, SGA, SVSU Daneş, Saschiz, Nadeş, Vânători sub comanda inspectorului şef al ISU Mureş, locotenent colonel Călin Handrea, şi a domnului subprefect, Nagy Zsigmond. ISU Mureş intervine cu cinci motopompe, 15 subofiţeri şi trei ofiţeri. (...) Locatarii a trei case vor trebui cazaţi în altă parte deoarece casele nu mai prezintă siguranţă. Este un bilanţ provizoriu", a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, maior Cristian Virag.

DN 10, închis

Circulaţia rutieră pe DN 10, judeţul Buzău, a fost închisă sâmbătă, începând cu ora 18:00, la solicitarea Poliţiei Rutiere, în zona localităţii Sita Buzăului, din cauza precipitaţiilor abundente, care a adus depuneri de apă de circa 20 de centimetri pe suprafaţa carosabilă, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, drumarii de la CNAIR acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.

"Facem apel la participanţii la trafic să se informeze, înainte de a pleca la drum în legătură cu situaţia din zonele pe care urmează să le tranziteze, să circule prudent şi să respecte eventualele restricţii impuse pe anumite sectoare de drum", se menţionează în comunicat.A

 

Update ora 12.00: Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a solicitat, sâmbătă, prefecţilor, în contextul situaţiilor generate de fenomenele meteorologice extreme, să avertizeze în continuare populaţia şi să analizeze dacă se impune trimiterea de ajutoare de primă necesitate. 

"Vreau să ştiu cu exactitate unde este nevoie de mai mulţi oameni şi mai multe utilaje de intervenţie. Vreau ca prefecţii să avertizeze în continuare populaţia şi să analizeze dacă se impune să trimitem ajutoare de primă necesitate pentru populaţie. Mă refer acum la ajutoarele pe care le putem pune la dispoziţie de la nivelul rezervelor de stat şi nu la cele care vor fi alocate de către Guvern după ce se termină ploile şi după ce vom avea o evaluare a pagubelor. Solicit însă să o faceţi în regim de urgenţă imediat ce situaţia o va permite", a spus Carmen Dan. 

Ea a precizat că MAI acţionează în teren de peste 72 de ore cu toate forţele pe care le are la dispoziţie - pompieri, poliţişti, jandarmi. 

"Media zilnică a celor care intervin depăşeşte 15.000 de oameni. Acum sunt în teren 20.000 oameni care acţionează cu 7.300 de mijloace de intervenţie de la toate structurile ministerului. Sunt unităţi de pompieri în care de ieri s-a ridicat nivelul de alertă la roşu, asta înseamnă că toţi angajaţii sunt la serviciu. Efortul acestor pompieri este foarte mare. De joi (...) am trimis oameni şi echipamente (motopompe, staţii de potabilizare a apei) din judeţele care în acest moment nu au probleme în judeţele aflate sub avertizare", a adăugat Carmen Dan. 

Ministrul afacerilor interne, a convocat comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente. 

De asemenea, Dan a adăugat că în 18 judeţe avem cod meteo galben şi 12 în judeţe cod meteo portocaliu. 

Update:: Peste 200 de case sunt inundate în judeţul Teleorman, un drum judeţean rămâne închis din cauza erodării unei subtraversări, iar apele au intrat în aproape 1.000 de curţi şi anexe gospodăreşti, informează, sâmbătă, ISU Teleorman.

''Total situaţie la nivelul judeţului Teleorman: 225 case; 248 anexe gospodăreşti; 724 curţi; 17,5 km DC; 10 km străzi; 227 ha teren arabil; 71 ha păşune; 2 poduri; 2 podeţe; 0,01 km DJ; 275 fântâni; 8,31 ha pepinieră silvică; 1 obiectiv socio-economic; 1 drum închis'', se arată în situaţia privind inundaţiile din judeţ, remisă de ISU Teleorman.

Conform sursei citate, printre localităţile cele mai afectate sunt Calomfireşti, Orbeasca, Ţigăneşti.

''Situaţia cu efectele inundaţiilor produse de precipitaţiile recente, la nivelul judeţului Teleorman: comuna Poroschia: 7 case, 7 anexe gospodăreşti, 7 curţi, 10 ha teren arabil,15 ha păşuni, fâneţe; satul Calomfireşti: 73 case; 87 anexe gospodăreşti: 2 distruse si 85 avariate, 87 curţi, 0,4 km DC 28, 0,5 km străzi, 17 ha teren arabil; comuna Orbeasca (3 sate): 42 case, 50 anexe gospodăreşti, 215 curţi, 1 pod peste râul Teleorman, 0.300 km DJ 504, 3.5 km DC 45, 3.5 km străzi, 245 fântâni; comuna Ţigăneşti 400 curţi inundate, 90 anexe, 100 case; comuna Liţa: 3 case, 4 anexe gospodăreşti, 4 curţi, 2 podeţe, 1 pod, 10 m DJ 546, 3 km DC,10 km străzi, 200 ha teren arabil, 50 ha păşune, 30 fântâni; comuna Dideşti (3 sate) 10 anexe gospodăreşti, 10 curţi, 1500 m DC 45, 4 ha păşune'', precizează ISU Teleorman.

De asemenea DJ 546 între Liţa şi Segarcea Vale rămâne închis din cauza erodării unei subtraversări.

ISU Teleorman mai informează că în comuna Segarcea Vale sunt afectaţi de inundaţii 4,5 km de drum comunal, iar în Ştorobăneasa cinci curţi şi 4,6 km drum comunal.

Update: Pompierii brăileni au intervenit, în noapte de vineri spre sâmbătă, pentru a scoate apa din cinci case şi 13 curţi din municipiul Brăila, aflat sub cod galben de ploi, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt.col. Ştefan Stoian.

"În municipiul Brăila, apa a fost evacuată din 13 curţi şi cinci case din cartierele Lacu Dulce, Catanga şi Chercea. În unele case apa a depăşit 10 cm. ISU Brăila a intervenit cu două autospeciale şi trei motopompe", a declarat lt.col. Stoian.

De asemenea, din cauza cantităţilor mari de apă care au căzut în urma ploii, mai multe maşini au rămas blocate în apă sub podul de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, iar ceilalţi participanţi la trafic şi-au urcat autoturismele pe trotuare, circulaţia în zonă fiind deviată câteva ore.

Update: Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteo emisă vineri şi a emis noi avertizări Cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică, pentru 9 judeţe, şi Cod galben pentru 19 judeţe. 

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, între orele 10:00 şi 23:00, local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60-70 l/mp, fiind emis Cod portocaliu pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Covasna, Harghita, Braşov şi Sibiu. 



ANM precizează că manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp. 

Totodată, de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 6:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben pentru 19 judeţe (Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud şi Maramureş). 

"În intervalul menţionat, în Moldova, local în Transilvania şi Maramureş, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20-25 l/mp şi izolat 40 -50 l/mp", menţionează reprezentanţii ANM.

Știrea inițială

Este alertă la Guvern, din cauza vremii nefavorabile din toată țara.

Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat, începând cu ora 10,00, comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente. 

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Târlung – bazin mijlociu şi inferior, județele Braşov şi Covasna, au anunțat hidrologii.

Inundaţiile produse în ultimele 24 de ore în judeţul Neamţ au afectat 52 de locuinţe din 11 localităţi, se arată într-un raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. 

Potrivit sursei citate, au fost inundate 35 de gospodării, 68 curţi şi grădini şi 20 de fântâni, iar 4 poduri şi 20 de podeţe au fost distruse de viituri. 

Cinci persoane din Borca şi Farcaşa au fost evacuate, de pompieri, din calea viiturilor. 

Peste 4.130 hectare de teren agricol şi 45 hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate. 

Aceeaşi sursă precizează că se circulă cu dificultate pe 11 sectoare de drum judeţean în localităţile Borniş, Băluşeşti, Rocna, Bătrâneşti, Trifeşti, Bucium, David şi Văleni. De asemenea, se circulă cu dificultate pe mai multe străzi din municipiul Roman. 

În total, au fost afectate 77 de drumuri judeţene, comunale şi săteşti. 

Reţeaua de canalizare din localitatea Secuieni a fost distrusă pe o distanţă de 5 kilometri. 

S-a reluat circulaţia rutieră pe sectoarele de drum naţional, din comuna Poiana Teiului, închise vineri din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil. 

Judeţul Neamţ se află sub avertizare de cod portocaliu meteorologic şi hidrologic. 

×
Subiecte în articol: inundatii cod rosu
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close