Antena 3 CNN Actualitate Avraham Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Afaceristul a dispărut de trei luni din România

Avraham Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Afaceristul a dispărut de trei luni din România

Avraham Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Afaceristul a dispărut de trei luni din România
11 Aug 2017   •   21:50

Omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală. 

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte apelul declarat de avocaţii lui Avraham Morgenstern şi a scăzut pedeapsa aplicată omului de afaceri, de la 12 ani, cât primise la instanţa de fond - Tribunalului Bucureşti, la 8 ani închisoare. 

De asemenea, firma Shapir Structures SRL (aflată în insolvenţă) trebuie să plătească o amendă penală de 320.000 lei. 

Pe de altă parte, judecătorii de la CAB au menţinut decizia tribunalului privind plata de către Avraham Morgenstern şi Shapir Structures SRL a unui prejudiciu de 53.836.994 lei către statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor - ANAF. În acest sens, instanţa a dispus punerea scrisorii de garanţie bancară în original în cuantum de 53 milioane lei, până la ridicarea acesteia de către ANAF. 

Șeful şi adjunctul Secţiei 6 Poliție, trecuţi pe funcţii inferioare după dispariţia lui Morgenstern

Avraham Morgenstern a dispărut de trei luni din România, deşi se afla sub control judiciar şi nu avea voie să părăsească ţara, pe numele lui fiind emis, la sfârşitul lunii mai, un mandat de arestare în lipsă. 

MAI a anunţat vineri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6 de Poliţie, după ce s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a lui Avraham Morgenstern nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând instanţa despre lipsa omului de afaceri şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie. 

Avraham Morgenstern este un apropiat al fostului primar al Constanţei Radu Mazăre şi al omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Acesta din urmă este şi el fugit din ţară, fiind cercetat de DNA. 

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al firmei Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente veniturilor în executarea acestor contracte. 

"În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro", susţine DNA. 

În dosar, procurorii au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale lui Avraham Morgenstern şi Shapir Structures SRL, în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi 4 imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate. 

Avraham Morgenstern a mai fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, în care este acuzat că l-a mituit pe Radu Mazăre cu 175.000 de euro, pentru a câştiga o licitaţie de construire a unor locuinţe sociale în campusul "Henri Coandă" din Constanţa. Mita ar fi fost intermediată de Elan Schwartzenberg. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: control judiciar
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close