Antena 3 CNN Actualitate Cel mai puternic accelerator de particule din lume a fost sabotat! Informația apare într-un document oficial al CERN

Cel mai puternic accelerator de particule din lume a fost sabotat! Informația apare într-un document oficial al CERN

Cel mai puternic accelerator de particule din lume a fost sabotat! Informația apare într-un document oficial al CERN
Sursa foto: sursa: home.cern
29 Apr 2016   •   21:30

Un mamifer mic, cel mai probabil o nevăstuică, a reuşit să "saboteze" cel mai puternic instrument ştiinţific de care dispune civilizaţie umană la ora actuală, acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) din apropiere de Geneva, conform npr.org.

Marele Accelerator de Hadroni, o bijuterie de inginerie şi tehnologie în valoare de peste 7 miliarde de dolari, cu o circumferinţă de 27 de kilometri şi aflată la 100 de metri în subteran, în care gonesc protoni cu viteze apropiate de cea a luminii, a rămas fără energie în cursul nopţii. Tehnicienii care au verificat defecţiunea au descoperit rămăşiţele carbonizate ale unui mic animal blănos, aflat în apropierea unui cablu de înaltă tensiune cu învelişul izolator ros.

"Am avut probleme electrice şi suntem destul de siguri că au fost provocate de un animal mic", a declarat Arnaud Marsollier, purtător de cuvânt al CERN. Deşi nu a fost desfăşurată o analiză exhaustivă a resturilor fumegânde ale animalului sabotor, Arnaud Marsollier a ţinut să menţioneze că "a fost, probabil, o nevăstuică". Ulterior, într-un document oficial al CERN, se menţiona că animalul "ar fi putut fi un jder".

Întreruperea funcţionării acceleratorului de particule s-a produs în timp ce oamenii de ştiinţă să pregăteau să adune noi date cu privire la bosonul lui Higgs, o particulă fundamentală descoperită în 2012, supranumită şi "particula lui Dumnezeu", ceea ce nu exclude ca acţiunea "de sabotaj" a jderului să fi fost motivată de extremism religios.

Din nefericire, conform lui Marsollier, oamenii de ştiinţă vor trebui să aştepte câteva zile până vor putea să-şi reia activitatea, perioadă în care acceleratorul va fi verificat în vederea repornirii.

stfel de incidente se pot întâmpla, susţine Marsollier, reamintind că LHC este amplasat în afara Genevei.

"Ne aflăm în natură şi este normal să fie şi animale sălbatice pe aici".

×
Subiecte în articol: CERN accelerator de particule
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close