Antena 3 CNN Actualitate Salariile bugetarilor, modificate prin OUG de la 1 august

Salariile bugetarilor, modificate prin OUG de la 1 august

Salariile bugetarilor, modificate prin OUG de la 1 august
Sursa foto: Foto: www.facebook.com
de M.Z.    |    06 Apr 2016   •   14:10

UPDATE 14.10 - Guvernul a găsit resurse pentru majorarea unei părţi a salariilor bugetarilor. După luni luni de ezitări şi bâlbe, miercuri a fost discutat, în şedinţa Executivului, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care, potrivit calculelor noastre, veniturile de până în 3.000 de lei ar urma să crească. 

Nimic nu e foarte clar deocamdată, ordonanţa nu a fost încă făcută publică. 

Salariile românilor vor fi modificate începând cu 1 august, cu plata la 1 septembrie. Vorbim de creşteri ale veniturilor de doar 5% pentru cei care acum au salarii mici. 

Pentru unele categorii de bugetari, majorările ar putea fi mai consistente. De exemplu, în cazul asistenților sociali s-ar putea ajunge la creșteri de până la 20%. 

"În această a doua jumătate a grilei de salarizare vom veni cu majorări semnificative, în funcţie de categoriile despre care vorbim, majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. (...) Pe medie vorbim de o creştere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%. (...) Să nu uităm însă că ea vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în plată de la 1 mai", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, miercuri, la Palatul Victoria.

Peste 500 de milioane de lei va costa bugetul statului anul acesta aplicarea ordonanţei guvernului. 

Chiar şi aşa, în anul 2017 nu va mai fi făcută nicio modificare în privinţa salariilor. Guvernul ia în calcul îngheţarea veniturilor pentru toţi cei care lucrează la stat.

UPDATE 10.27 - Premierul Dacian Cioloș a spus, miercuri, că obiectivul Guvernului este de a adopta legea săptămâna viitoare, ca să poată fi aplicată din a doua jumătate a acestui an.

"Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma din a doua jumătate a acestui an şi pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncţionalităţi salariale care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos şi care vor corecta şi o parte din problemele care apar acolo unde în aceeaşi categorie de funcţionari, cu aceleaşi responsabilităţi, putem avea salarii diferite, pentru că oamenii au fost recrutaţi în perioade diferite.

Vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar şi de legalitate, pentru că sunt situaţii în care funcţionari care asumând aceeaşi responsabilitate au salarii diferite, merg în justiţie şi câştigă tocmai pentru că e o abordare, aşa cum se dau salariile astăzi, una incorectă", a spus Dacian Cioloş. 

----------------------------

Știrea inițială 09.30

Guvernul Cioloş discută în şedinţa de miercuri modul în care se va modifica Legea salarizării, după ce marți, în urma întâlnirii de urgență stabilită de premierul Dacian Cioloș, nu s-a anunțat oficial la ce decizie s-a ajuns.

În prezent sunt în discuţii două variante. Însă, doar una dintre ele este acceptată şi de vicepremierul Vasile Dîncu. 

Care sunt variantele Legii salarizării

Prima variantă este ca legea să fie valabilă un an de zile şi ca pensiile speciale să nu fie mărite după majorările salariale. 

A doua variantă, acceptată şi de vicepremierul Vasile Dîncu, ar fi o lege valabilă pe o perioadă de 10 ani, în care salariile ar urma să crească cu 20%, în funcţie de buget. 

Ministerul de Finanţe speră ca după discuţiile de miercuri, legea salarizării să fie pusă în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Citiți și Guvernul tehnocrat, bâlbâieli pe tema Legii salarizării. Întâlnirea de urgență s-a terminat, discuțiile continuă miercuri

 

×
Subiecte în articol: lege legea salarizarii Dacian Cioloş
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close