Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Mediului a suspendat ordinul care ar fi permis împuşcarea a aproape 1.700 de animale

Ministerul Mediului a suspendat ordinul care ar fi permis împuşcarea a aproape 1.700 de animale

Ministerul Mediului a suspendat ordinul care ar fi permis împuşcarea a aproape 1.700 de animale
04 Oct 2016   •   14:42

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat, marţi, că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice.

"Trebuie să ştiţi că, în momentul de faţă, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esenţiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al ţării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS şi Fundaţia Carpaţi. Toată documentaţia a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experţilor din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră", a scris ministrul Mediului, Cristina Paşca-Palmer, pe pagina sa de Facebook.

Citiți și: Ministerul Mediului propune împușcarea a 1691 de animale sălbatice strict protejate

 Palmer a mai precizat că fără punctul de vedere al Academiei nu are de gând să înainteze cu această procedură.

"Am programat, în perioada următoare, o serie de discuţii aplicate cu toţi specialiştii implicaţi. La fel ca mulţi dintre dumneavoastră, şi eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenţii propuse. Decizia finală va lua în calcul toate aceste elemente", a mai transmis ministrul Mediului.

ONG-ul de mediu WWF a transmis, când încă proiectul se afla în dezbatere publică, că iniţiativa permite împuşcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice.

"Ordinul ministerial propune împuşcarea a 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice. Cotele sunt propuse în condiţiile în care ministerul acceptă parţial argumentarea celor care au făcut studiul - un colectiv al facultăţii Transilvania din Braşov, adică doar pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice. Acelaşi studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deşi nu se oferă vreo explicaţie în acest sens. Mai mult, deşi 6 din 9 experţi din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea şi au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate", se arată într-un comunicat de presă publicat de instituţie pe site-ul propriu, la data de 28 septembrie.

×
Subiecte în articol: Ministerul Mediului animale salbatice
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close