Antena 3 CNN Economic Biz News Boc, mandatat să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din aprilie. Majorarea ar putea fi 5%

Boc, mandatat să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din aprilie. Majorarea ar putea fi 5%

Boc, mandatat să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din aprilie. Majorarea ar putea fi 5%
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    30 Ian 2012   •   11:45

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor bugetarilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.

Majorarea ar putea fi 5%, dacă România va înregistra creştere economică în primul trimestru din 2012, a declarat Sulfina Barbu.

"Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a anunţat, luni, Sorin Frunzăverde.

Întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi, Frunzăverde a răspuns: "Da, din buget", potrivit Mediafax.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, la Parlament, că este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3% pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5.

"Deocamdată nu avem datele privind creşterea economică. Trebuie să aşteptăm primul trimestru. Dacă nu vom avea o creştere conomică care să ne asigure resurse, nu ne vom împrumuta din nou pentru indexarea salariilor şi pensiilor pentru că nu este posibil. Sperăm ca această creştere conomică să se susţină şi să ne permită ceea ce am discutat în toamnă", a spus Barbu.

Pe 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.

Această variantă a fost inclusă deja în raportul elaborat de Guvern la proiectul de buget pentru 2012, stabilindu-se că "salariile din sectorul public şi pensiile vor fi majorate prudent în cursul acestui an, în cazul în care condiţiile economice vor permite".

Acelaşi paragraf a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI după redactarea proiectului de buget.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, în noiembrie 2011, că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul acestui an, dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

El a precizat că orice creştere a pensiilor va fi modestă şi a dat ca exemplu o creştere, probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei, de 3-4%.

Franks a mai precizat atunci că o delegaţie a FMI va veni în luna aprilie la Bucureşti, pentru a discuta despre acest lucru cu autorităţile române.



Opoziţia nu este foarte încrezătoare în anunţul făcut de Frunzăverde

"E limpede că sunt deciziie luate sub imperiul unei anumite disperări şi nu sunt suficiente pentru a recupera o credibilitate definitiv pierdută", a declarat luni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

În opinia şefului liberalilor, măsura anunţată de PDL denotă că "aceşti oameni sunt disperaţi de apropierea scadenţei electorale".

"Nu pot să iau în serios diverse declaraţii pe care diverşi oameni din PDL le aruncă pe piaţă într-un moment foarte delicat pentru dânşii. Toate aceste încercări de a ieşi din dificultatea în care se află, de a ieşi de sub presiunea opiniei publice, manifestată inclusiv în stradă şi care le cere în stradă demisia, toate aceste încercări cred că sunt sortite eşecului, sunt oameni care şi-au pierdut credibilitatea, nu cred că mai pot păcăli pe cineva. Ca atare, pentru mine, e ca şi cum domnul Frunzăverde n-ar fi declarat nimic", a adăugat Crin Antonescu, copreşedinte USL.



Nici BNS nu pare să fie mai încrezător în anunţul coaliţiei

"Personal nu cred într-o astfel de declaraţie. (...) Resursele sunt extrem de limitate, s-au tăiat salariile pentru că nu ajungeau banii, iar de un an şi jumătate nu s-a întâmplat nimic, suntem în aceeaşi poză de familie" a declarat, luni, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, la Antena 3.

De asemenea, "noi o să propunem azi un set de măsuri pentru o eficientizare a pieţei de muncă din România. Apoi, avem nişte măsuri dedicate tinerilor din piaţa muncii, celor de peste 40 de ani care sunt restructuraţi şi îşi găsesc greu de lucru, vom vorbi şi despre nevoia de investiţie în calificare şi recalificare. Mai este şi nevoia de modernizare - sistemul de securitate socială şi sistemul public de sănătate", a adăugat Costin.

Sindicaliştii vor avea o întâlnire cu reprezentanţii FMI, astăzi, la ora 14.

 


Federaţia Sanitas crede în măsura anunţată

Reprezentantul Sanitas este însă printre puţinii care crede în aplicarea acestei măsuri.

"Personal, cred că această măsura va fi pusă în aplicare, dar 5% nu înseamnă nimic din ce ni s-a luat la salariu. Să vii şi să zici că se măresc pensiile şi salariile bugetarilor cu 5% e foarte puţin. Iar acest 5% nu face parte din creşterea economică a Românie, nu cred aşa ceva", a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Vărăscu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
 


Astăzi, guvernul se reuneşte în şedinţă la ora 16.00, la Palatul Victoria, pentru a aproba mai multe ordonanţe de urgenţă odată cu reluarea, din luna februarie, a sesiunii parlamentare, informează Biroul de presă al Executivului.

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, duminică, asupra pericolului pe care l-ar genera adoptarea unor măsuri populiste.

"În raport cu costurile, cu suferinţele pe care românii le-au avut pentru a ajunge la această stabilitate, ar fi păcat să ajungem la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un singur act normativ populist", a avertizat şeful statului.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că, potrivit unor prognoze, există riscul ca statele din zona Euro să intre în recesiune în a doua parte a acestui an, iar, în acest caz, România s-ar putea afla în dificultate.








×
Subiecte în articol: Emil Boc FMI crestere economica
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close