Antena 3 CNN Economic Biz News Rezerve minime obligatorii mai mici, valută mai multă de dus afară pentru bănci

Rezerve minime obligatorii mai mici, valută mai multă de dus afară pentru bănci

Rezerve minime obligatorii mai mici, valută mai multă de dus afară pentru bănci
de Ionuţ Bălan    |    01 Iul 2014   •   13:57

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) la valuta cu doua procente, pana la 16% , si pastrarea neschimbata, la 12%, a RMO la lei. De asemenea, BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 3,5%.

Mentionam ca o astfel de decizie a fost anticipata de piata, in conditiile in care cursul de schimb a revenit la minimele anului la inceputul acestei saptamanii. Cu alte cuvinte, bancile se asteaptau sa primeasca o cantitate importanta de valuta inapoi si au pus-o pe piata pe cea pe care o aveau deja, ceea ce a dus la scaderea cursului spre 4,38 lei/euro.

Dar, mai departe, cursul e putin probabil sa mai scada pentru ca societatile bancare vor repatria catre bancile-mama o parte din liniile de imprumut puse la dispozitie de acestea, si o data cu inapoierea cantitatii de valuta nu va mai exista surplus de euro pe piata.

Sigur ca se va discuta cu aceasta ocazie, din nou, de relansarea creditarii, insa e putin probabil sa se intample acest lucru, chiar daca ajung mai multe resurse pe piata, din cauza faptului ca mediul economic nu este prielnic business-ului.

De aceasta boala nu sufera doar Romania, ci intreaga Uniune Europeana. De curand, Banca Centrala a (BCE) a dus dobanda-cheie la minim istoric si a decis sa experimenteze dobanzi negative la depozitele constituite de bancile comerciale la banca centrala. Dar marea problema a momentului nu e data de o lipsa lichiditatilor, care sa justifice o relaxarea a politicii monetare.

Bani lichizi exista, insa ei nu intra in economie din cauza mediului economic suprafiscalizat. Adica , agentii economici cand iau bani cu imprumut de la banca vad ca nu pot iesi in castig.  Iar asta li se intampla din cauza taxelor si nu a pretului banilor.

Ca sa conchidem, politica monetara incearca sa preia din tarele politicii fiscale. Dar remediul ideal e reprezentat de reducerea taxelor.

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close