Antena 3 CNN Economic Biz News Ţările puternice din UE au un TVA de 4% pentru ALIMENTE. România se află în topul clasamentului cu cea mai mare TAXĂ

Ţările puternice din UE au un TVA de 4% pentru ALIMENTE. România se află în topul clasamentului cu cea mai mare TAXĂ

Ţările puternice din UE au un TVA de 4% pentru ALIMENTE. România se află în topul clasamentului cu cea mai mare TAXĂ
de O.P.    |    26 Noi 2014   •   06:53

România rămâne în topul statelor europene cu cel mai mare TVA la alimentele de bază. Deşi există de 8 ani în Parlament un proiect de lege care ar putea ieftini mâncarea, aleşii evită să ia o decizie în privinţa taxei pe valoare adăugată. În prezent, doar pâinea şi produsele de panificaţie beneficiază de TVA redus, de 9 la sută.

România percepe TVA de 24% la alimente, cu excepţia produselor de panificaţie care sunt impozitate, de anul trecut, cu 9%. Astfel, taxa pe valoare adăugată din ţara noastră este a doua ca mărime din Uniunea Europeană la alimente, după cea din Danemarca. 

În schimb, dacă ar fi să comparăm cu situaţia din regiune, românii plătesc cel mai mare TVA la produsele agroalimentare. Spre comparaţie, în Bulgaria cota este de 20%, în timp ce în Ungaria este de 18%. Pentru restul produselor, vecinii unguri sunt impozitaţi cu 27%.

Iar Ungaria nu este singura ţară din Uniune care are TVA diferenţiat. Mai bine de jumătate din statele membre practică acest sistem. De exemplu, în Spania şi Italia cota TVA este de 4% pentru alimente şi de 21% pentru restul produselor. Aceeaşi situaţie este şi în Franţa sau Germania,

Sunt şi state care nu impozitează deloc alimentele. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta TVA-ul la alimente este zero.

Revenind la România, experiemntul făcut de guvernanţi cu o cotă de 9% la pâine a arătat că într-un singur an, evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei s-a redus cu 300 de milioane de lei, preţurile au scăzut cu până la 10%, iar vânzările de pâine din magazinele au crescut cu aproape 90 de tone.

Ideea unei cote diferenţiate de TVA pentru alimente, în România, a fost promovată pentru prima dată în 2006. Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a înaintat atunci Parlamentului un proiect de lege care prevedea reducerea TVA la alimentele de bază pentru a stimula consumul, dar şi pentru a reduce considerabil evaziunea fiscală în domeniul alimentar.

×
Subiecte în articol: TVA
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close