Antena 3 CNN Economic Companii Achiziţiile CFR, bătaie de joc pe banii statului. "Au dat bani grei pe trenuri vechi, gata stricate. Acum stau în depouri"

Achiziţiile CFR, bătaie de joc pe banii statului. "Au dat bani grei pe trenuri vechi, gata stricate. Acum stau în depouri"

Achiziţiile CFR, bătaie de joc pe banii statului. "Au dat bani grei pe trenuri vechi, gata stricate. Acum stau în depouri"
de O.P.    |    04 Apr 2013   •   06:06

CFR Călători a cumpărat trenuri vechi şi gata stricate. Pentru că reparaţiile erau foarte scumpe şi piesele greu de găsit, automotoarele cumpărate au stat mai mult în depou, la reparat, decât în circulaţie.

În prezent, din cele 35 de unităţi achiziţionate, trei sferturi au fost deja scoase din uz.

În perioada 2002-2005,  CFR a cumpărat de la compania Remarul 16 Februarie 35 de automotoare, pentru care a plătit aproape 30 de milioane de lei.

Primele contracte au fost încheiate în 2002 şi au tot fost reînnoite în anii următori. Chiar dacă nu le foloseşte, CFR Călători nici nu poate scăpa de ele. Repararea ar costa prea mult, bani pe care compania nu îi are. Pe de altă parte, nici nu poate să le caseze pentru că nu au fost amortizate integral. 

Pentru că automotoarele se tot defectau şi petreceau mult timp la reparaţii, CFR Călători a impus furnizorului penalităţi în valoare de 3,6 milioane de lei. Reprezentanţii companiei refuză să plătească şi spun că de vină pentru situaţie este CFR Călători.

Fost ministru al transporturilor în perioada în care s-au încheiat aceste contracte, Miron Mitrea nici nu-şi mai aminteşte despre contracte.

În prezent, doar 12 automotoare mai funcţionează. Acestea ating viteza maximă de 70 de kilometri la oră şi au o capacitate de 94 de locuri.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close