Antena 3 CNN Economic Darius Vâlcov explică „taxa de lăcomie”: „Nu urmărim să luăm bani de la bănci, dorim să scadă ratele românilor”

Darius Vâlcov explică „taxa de lăcomie”: „Nu urmărim să luăm bani de la bănci, dorim să scadă ratele românilor”

Darius Vâlcov explică „taxa de lăcomie”: „Nu urmărim să luăm bani de la bănci, dorim să scadă ratele românilor”
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
de S.T.    |    19 Dec 2018   •   23:28

Fostul ministru al Finanţelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a explicat miercuri seară, la Antena 3, „taxa pe lăcomie”.

„Anul trecut pe vremea aceasta băncile dădeau împrumuturi cu dobândă 3-4%. La începutul acestui an aproape s-a dublat dobânda printr-un artificiu numit ROBOR”, a spus Darius Vâlcov.

„Băncile au ajuns astăzi la profituri de șapte ori mai mari ca în Germania”, a mai spus Vâlcov, adăugând că Guvernul consideră normal un nivel de 1,5 al ROBORULUI.

„Cu cât te lăcomești să ai acest ROBOR mai mare, taxă crește. Dacă cobori sub 1,5 taxa e 0! Nu urmărim să luăm bani de la bănci, dorim însă să scadă ratele românilor cu 10-15%. Atunci lumea ar fi fericită”, a conchis consilierul premierului.

Klaus Iohannis, nou atac la Guvern: Se pregătește OUG pentru noi taxe și impozite. Va arunca în haos economia

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită „taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

„În funcţie de lăcomia băncilor vom vedea care este şi impactul acestor măsuri”, a spus Teodorovici.

Ministrul a explicat că taxa pe lăcomie, pusă pe activele băncilor, va creşte progresiv, în funcţie de cât de mult va creşte ROBOR.

SONDAJ. Sunteți de acord cu taxa pe lăcomie?

Astfel, la 1,5% taxa va fi zero. Între 1,51% şi 1,7% va fi 0,2%, între 1,71% şi 2,5% va fi de 0,4%, între 2,51% şi 3% va fi de 0,6%, iar între 3,01% şi 3,5% taxa pe active va fi de 0,9%.

Anunţul vine după ce, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi le-a acuzat că nu sprijină economia şi „stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.

Citiți și:

Senator PNL: „Trebuie să fii foarte prost să vii cu o taxă precum taxa pe lăcomie”

 

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close