Antena 3 CNN Economic Biz News China se teme de o revenire a recesiunii

China se teme de o revenire a recesiunii

China  se teme de o  revenire a recesiunii
Sursa foto: Wen Jiabao
15 Mar 2010   •   02:46


Premierul chinez Wen Jiabao a închis şedinţa Congresului partidului Popular Naţional cu avertismente sumbre despre economia gloală, care riscă să intre într-o nou recesiune, iar China se află în faţa unui an ?complicat? .
Avertismentul lui Wen pentru economia globală se bazează pe rata încă mare a şomajului pe multe pieţe ce cumpără exportul chinez.
În plus problemele legate de datoriile suverane şi instabilitatea ratei de schimb creează riscul ca economia lumii să intre din nou într-o a doua recesiune.
Discursul său a inclus o apărare agresivă a politicii actuale a Beijingului de a opri printre altele aprecierea constantă a yuanului în raport cu dolarul.
Poziţia această a fost aspru criticată la Washington pentru reprimarea redresăriii în multe alte economii. Wen sublinia că presiunea ?arătatului cu degetul? va întâlni opoziţie şi este egală cu protecţionismul, iar China este în mod fundamental un ?suporter al comerţului liber?.
?Nu cred că yuan este subevaluat ,? arăta Wen. În plus a arătat că America ar trebui să facă paşi concreţi spre a asigura investitorii de securitatea activelor în dolari. China are investiţi circa 894 miliarde dolari în obligaţiuni americane.
Deşi economia Chinei a crescut la niveluri anterioare crizei, se ridică întrebări despre sustenabilitatea redresării după retragerea stimulilor. A fost trasă de asemenea alarma pentru faze incipiente ale bulelor în proprietăţi şi alte active în unele oraşe.
Wen remarca faptul că combinaţie între inflaţie, distanţa încă mare între săraci şi bogaţi şi perssitenţa oficililor corupţi sunt surse potenţiale de instabilitate în China ce ameninţă Partidul Comunist.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica China
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close