Antena 3 CNN Economic Biz News Economist laureat al premiului Nobel: Europa ar putea intra din nou în recesiune

Economist laureat al premiului Nobel: Europa ar putea intra din nou în recesiune

Economist laureat al premiului Nobel: Europa ar putea intra din nou în recesiune
Sursa foto: Foto: trinity.edu
24 Aug 2010   •   16:01

Europa ar putea să cadă înapoi în recesiune din cauza măsurilor de austeritate. Asta susţine un important economist, laureat al premiului Nobel. Joseph Stiglitz este de părere că economia europeanăva intra din nou în recesiune, din cauza reducerilor de cheltuieli aplicate de guverne pentru tăierea deficitelor bugetare.

"Reducerea cu una, cu două a investiţiilor cu return ridicat doar ca să arate mai bine deficitul este complet nesăbuită", a declarat Stiglitz la postul irlandez de radio RTE. Declaraţia economistului vine în contextul în care guvernele din zona euro au luat măsuri pentru reducerea deficitelor bugetare sub limita de 3% din PIB impusă de UE, după ce criza din Grecia de la începutul anului a erodat încrederea investitorilor în uniunea monetară.

"Pentru că atât de mulţi se concentrează în Europa pe cifra artificială de 3%, care nu este susţinută de nicio realitate şi care analizează doar o porţiune a situaţiei financiare, Europa riscă să aibă o recesiune dublă", a avertizat economistul.

Stiglitz a mai precizat că economia europeană nu va înregistra o creştere semnificativă prea curând întrucât marile companii continuă concedierile.

"Problema este că nu ieşim rapid din această criză. Ceea ce facem de fapt este să ne pregătim singuri o criză mai îndelungată, pe stil japonez, cu creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Este îngrijorător că se vorbeşte despre un nou normal cu şomajul la 10%. Asta ar fi devastator", a concluzionat economistul, potrivit Bloomberg.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel recesiune
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close