Antena 3 CNN Economic Biz News Obama: SUA şi China vor modela secolul al XXI-lea

Obama: SUA şi China vor modela secolul al XXI-lea

Obama: SUA şi China vor modela secolul al XXI-lea
Sursa foto: obama china
28 Iul 2009   •   03:45

Preşedintele american Barack Obama a declarat că relaţiile bilaterale cu China sunt printre cele mai importante din lume pentru Statele Unite şi că acestea vor fi determinante pentru cursul secolului al XXI-lea.
"Relaţiile între SUA şi China vor modela secolul al XXI-lea, ceea ce face ca acestea să fie printre cele importante relaţii bilaterale din lume", a declarat Barack Obama în discursul din deschiderea unui nou dialog strategic şi economic între SUA şi China la Washington.
Obama a spus, de asemenea, că cele două state trebuie să aibă un parteneriat bazat pe realism. El a cerut Chinei să coopereze în vederea identificării unui răspuns mondial la încălzirea globală, în perspectiva conferinţei de la Copenhaga, din decembrie.
"SUA şi China sunt cei mai mari consumatori de energie din lume. Suntem, de asemenea, primele două state din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră?, remarca liderul de la Casa Alba.
El a subliniat că nu îşi face iluzii că cele două state se vor înţelege asupra fiecărei chestiuni, dar cooperarea mai apropriată în domenii importante este crucială pentru lume.

De altfel discuţiile din această săptămână nu sunt aşteptate cu mari speranţe de a netezi toate chestiuniel în ce priveşte schimbarea climaterică sau alte domenii. Oficialii americani îşi exprimau speranţa că s-ar putea stabili un cadru totuşi pentru discuţii viitoare.
În ce priveşte deficitul comercial cu China, deşi s-a redus uşor în acest an, rămâne cel mai disproporţionat din lume. Criticii din Congres avertizau că dacă China nu face ceva în domeniul valutar, vor adopta o legislaţie care să impună sancţiuni economice contra Beijingului.
În acelaşi timp, oficialii chinezi au explicat clar că vor explicaţii despre modul cum administraţia americană intenţionează să rezolve problema deficitului bugetar american crescând.China, cel mai mare deţinător de bonduri de Trezorerie americane-801.5 miliarde dolari? vrea să se asigure că investiţia sa este sigură şi nu va fi pusă în pericol de inflaţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama SUA China incalzirea globala
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close