Antena 3 CNN Economic OFERTĂ pentru românii cu credite în franci elveţieni: o bancă vrea să convertească împrumuturile în lei. Vezi CONDIŢIILE

OFERTĂ pentru românii cu credite în franci elveţieni: o bancă vrea să convertească împrumuturile în lei. Vezi CONDIŢIILE

OFERTĂ pentru românii cu credite în franci elveţieni: o bancă vrea să convertească împrumuturile în lei. Vezi CONDIŢIILE
Sursa foto: Foto: e27.co
de M.Z.    |    21 Noi 2014   •   09:54

Ofertă pentru clienţii care au luat credite în franci elveţieni: o bancă este de acord să convertească împrumuturile în lei, la un curs mai mic. Dacă acceptă propunerea instituţiei financiare, clienţii vor plăti jumătate din rata actuală. 

 
Propunerea vine după ce românii care au luat credite ieftine în franci elveţieni s-au trezit cu rate duble după declanşarea crizei financiare. 
 
Nu toate băncile vor să ofere aceleaşi condiţii. Oficialii instituţiilor financiare spun că ar putea înregistra pierderi importante.
 
Concret, instituţia oferă un curs de 2,38 lei pentru un franc, faţă de 3,7 lei cât este acum moneda elveţiană. Cei mai mulţi clienţi au luat creditele în perioada 2006 - 2008 la un curs de circa doi lei.
 
Banca dă şi un exemplu de conversie pentru un credit. Pentru un împrumut de 100.000 de franci şi o rată de 730 de franci, plata lunară scade de la 2.670 de lei la 1.440 de lei. 
 
Bancherii spun însă că transformarea în lei a creditelor luate în franci ar putea fi dezavantajoasă pentru clienţi. Cu alte cuvinte, suma totală de rambursat în lei ar putea fi mai mare decât cea în franci, chiar dacă rata lunară va deveni mai mică. 
 
Există însă un precedent favorabil clienţilor. În luna septembrie o clientă din Galaţi a obţinut în instanţă convertirea creditului la cursul de 2 lei, fără modificarea dobânzii. 

×
Subiecte în articol: franci elvetieni
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close