Antena 3 CNN Economic Ședință istorică a Băncii Centrale Europene

Ședință istorică a Băncii Centrale Europene

Ședință istorică a Băncii Centrale Europene
10 Mar 2016   •   15:37

Pentru a stimula economia zonei euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să reducă dobânda de politică monetară la nivelul zero și în paralel a majorat achizițiile lunare de obligațiuni, de la 60 până până la 80 de miliarde de euro, informează AFP, potrivit Agerpres.

Reducerea dobânzii de bază a luat prin surprindere piețele financiare, având în vedre că este vorba de un nou minim istoric. Începând luna septembrie 2014 și până în prezent, dobânda de bază practicată de BCE a staționat la nivelul minim record de 0,05%.

Tot în ședința de politică monetară de joi, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite, cu 10 puncte de bază până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală, cu cinci puncte de bază până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

Imediat după acest anunț, moneda euro s-a depreciat cu un procent în raport cu dolarul iar Bursa de la Paris a înregistrat un avans de peste 3%.

×
Subiecte în articol: banca centrala europeana
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close