Antena 3 CNN Externe AIEA deplânge lipsa de cooperare a Iranului în dosarul nuclear

AIEA deplânge lipsa de cooperare a Iranului în dosarul nuclear

AIEA deplânge lipsa de cooperare a Iranului în dosarul nuclear
15 Sep 2014   •   20:22

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a deplâns luni lipsa de cooperare a Teheranului în dosarul nuclear iranian, cu trei zile înainte de reluarea negocierilor cu privire la acest dosar între Iran și grupul 5+1, transmite AFP, citat de AGERPRES.
Potrivit directorului AIEA, Iranul nu a răspuns la întrebările Agenției legate de programul său nuclear și mai ales de posibila dimensiune militară a acestuia în intervalul de timp care a fost convenit în primăvară.

Este foarte important ca Iranul să continue să pună în practică în timpul potrivit toate măsurile practice stabilite pentru creșterea transparenței, a subliniat Yukiya Amano, în prima zi a reuniunii Consiliului guvernatorilor AIEA, desfășurată la Viena.

Răspunsul Teheranului la solicitările AIEA, ce vizează să clarifice natura cercetărilor realizate de Iran în cadrul programului său nuclear, este considerat determinant în vederea încheierii, în noiembrie, a unui acord în acest dosar. Iranul dă asigurări că programul său atomic nu are dimensiuni militare.

AIEA, agenția nucleară a ONU, aștepta să primească înainte de 25 august clarificări din partea Iranului cu privire la două din douăsprezece întrebări legate de programul atomic iranian, dar Teheranul nu a venit deocamdată cu răspunsuri satisfăcătoare.

'În acest stadiu, nu pot spune de cât timp va fi nevoie pentru a clarifica cele 12 subiecte' aflate în joc, a menționat luni în fața presei directorul agenției, adăugând că nu este vorba de un 'proces nelimitat în timp', dar 'având cooperarea Iranului, aceste puncte vor putea fi clarificate într-un interval rezonabil'.

Negocierile dintre Irak și grupul 5+1 — China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia și Germania — urmează să fie reluate joi, 18 septembrie, la New York, în marja Adunării generale a Națiunilor Unite, iar data-țintă pentru un acord a fost stabilită pentru 24 noiembrie a.c.



×
Subiecte în articol: AIEA
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close