Antena 3 CNN Externe Diaspora Al treilea episod din documentarul "Vin Românii", difuzat aseară de Channel 4. "Nu m-aş mai întoarce niciodată în România!"

Al treilea episod din documentarul "Vin Românii", difuzat aseară de Channel 4. "Nu m-aş mai întoarce niciodată în România!"

Al treilea episod din documentarul "Vin Românii", difuzat aseară de Channel 4. "Nu m-aş mai întoarce niciodată în România!"
de O.P.    |    04 Mar 2015   •   06:52

Al treilea episod din controversatul documentar "Romanians are coming", difuzat de Channel 4 aseară, a continuat povestea românilor, ce părăsesc plaiurile natale pentru a pleca la muncă în Marea Britanie. Conaţionalii reuşesc să câştige în numai câteva zile cât ar câştiga în ţara noastră într-o lună întreagă. Însă cu un preţ mare. Dorm sub cerul liber sau, cei mai norocoşi, trăiesc înghesuiţi în încăperi mici, fără curent electric şi cu acces restricţionat la apă curentă.

Alex Fechete trăia în Pata Rât, judeţul Cluj. O tabără de rromi improvizată, după ce un fost primar le-a dărămât casele pentru a ridica un parc de joacă pentru copii, la marginea Clujului.

Aşa că şi-a lăsat în urmă familia şi a ajuns în Londra, unde a început munca imediat.

În ţară, Cosmin visa la viaţa bună din Londra.

O dată ajunşi în Regat, românii primesc o primă lecţie despre viaţa între britanici.

Acasă, în România, rămân doar familiile îndurerate. Părinţi ce îşi sărută copii pentru ultima oară înainte ca aceştia să plece spre Regatul Unit.
La o viaţă bună visează şi Alex, un protagonist din primul episod. De un an, el lucrează pe unde apucă în Londra, doarme în parcări, iar singurele constante din viaţa lui sunt băutura şi ţigările. Se mulţumeşte să viseze pe iarba verde londoneză şi să piardă timpul.

Angajatorii săi sunt nişte rromi irlandezi, care se feresc de camerele video.

Însă românii trăiau în Marea Britanie, cu mult înainte de 2014, anul în care s-au deschis graniţele pe piaţa muncii.

Ba chiar au şi o echipă de fotbal în Federaţia Engleză de Fotbal, care are mulţi suporteri din rândul britanicilor.

În cercul de prieteni al lui Fechete, se află şi un tânăr român, care are diplomă de inginer în IT.

Fechete lucrează la un service auto, unde, pentru prima oară de la sosirea în Londra, i-a fost teamă să afirme că e rrom, tocmai din cauza unui român.

Deşi era în probe, Fechete a fost plătit cu două sute de lire şi a primit o ofertă de muncă la un service.

Însă i-a refuzat. Dorul de casă şi de familie a fost mai puternic, aşa că s-a întors în România.

Cosmin, însă, nici nu mai vrea să audă de România.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close