Antena 3 CNN Externe Edward Snowden şi-a deschis cont pe Twitter. Vezi primul mesaj postat de fostul agent NSA

Edward Snowden şi-a deschis cont pe Twitter. Vezi primul mesaj postat de fostul agent NSA

Edward Snowden şi-a deschis cont pe Twitter. Vezi primul mesaj postat de fostul agent NSA
Sursa foto: Foto: digitaljournal.com
30 Sep 2015   •   10:24

Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) şi CIA, care a dezvăluit amploarea programelor americane de supraveghere, şi-a deschis un cont pe Twitter - @snowden, scrie Reuters în pagina electronică.
   
Contul era urmărit de peste 171.000 de utilizatori ai reţelei de microblogging în aproximativ o oră şi de 548.000 de utilizatori patru ore şi jumătate mai târziu.
   
Însă Snowden urmărea un singur cont pe Twitter, şi anume al NSA, fostul său angajator.
   
"Între timp, o mie de persane de la Fort Meade şi-au deschis (conturi pe) Twitter", a notat el într-un mesaj, referindu-se la baza militară americană din Maryland, sediul NSA.
   
Primul mesaj pe care Snowden l-a postat pe cont a fost "Mă puteţi auzi acum?", un slogan dintr-un spot publicitar de televiziune. Mesajul a fost preluat şi repostat de aproximativ 25.000 de ori într-o oră. În profilul de pe cont, Snowden se prezintă afirmând că "Lucram pentru Guvern. Acum lucrez pentru public".
   
Snowden este considerat de către susţinătorii săi un avertizor de integritate care a dezvăluit cu îndrăzneală excesele Guvernului american, însă Washingtonul a formulat acuzaţii de spionaj împotriva sa, pentru că a divulgat informaţii secrete. El a părăsit Statele Unite în mai 2013, iar în prezent trăieşte în Rusia, unde a primit azil un an mai târziu.
   
În primele ore pe Twitter, Snowden a făcut un schimb de mesaje cu eminentul fizician şi animator de radio Neil deGrasse Tyson, care l-a încurajat să-şi facă cont pe Twitter în timpul unui interviu, în emisiunea sa, luna aceasta.
   
Cei doi au discutat, pe Twitter, despre descoperirea apei pe Marte, iar Snowden a afirmat în glumă că activitatea la Fundaţia pentru Libertatea Presei îl ţine ocupat. "Dar tot mai am timp de imagini cu pisici", scrie el.
   
Tyson l-a întrebat pe Snowden, căruia i-a mărturisit că-l consideră "un expert în calculatoare", ce părere are despre fatul că este considerat trădător şi, în acelaşi timp erou. Acesta i-a răspuns că este "doar un cetăţean care se face auzit".
   
Numele de utilizator @Snowden fusese deja luat de către o persoană, care nu l-a folosit, însă, în ultimii trei ani. Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU), care-l reprezintă pe Snowden, a anunţat că oficiali de la Twitter au fost contactaţi şi au fost de acord să-l predea lui Snowden.
   
Preşedintele american Barack Obama şi-a deschis şi el un cont pe Twitter, @POTUS, în iunie, când a fost urmat de peste 1,6 milioane de utilizatori în mai puţin de 24 de ore.

×
Subiecte în articol: Edward Snowden
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close