Antena 3 CNN Externe Franţa consideră dialogul cu Rusia "o condiţie necesară" pentru scutul antirachetă al NATO

Franţa consideră dialogul cu Rusia "o condiţie necesară" pentru scutul antirachetă al NATO

Franţa consideră dialogul cu Rusia "o condiţie necesară" pentru scutul antirachetă al NATO
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Iun 2012   •   09:52

Preşedintele francez, Francois Hollande, a reamintit vineri seara, că el consideră "dialogul cu Rusia" ca fiind "una dintre condiţii" pentru a "merge mai departe" în cadrul proiectului de apărare antirachetă al NATO, relatează AFP.
   
"I-am reamintit preşedintelui Putin", a declarat Hollande, în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său rus, cu ocazia reuniunii celor doi.
   
Preşedintele rus a cerut la rândul său "garanţii serioase" pentru securitatea Rusiei, considerând că "este posibil" un dialog între Moscova şi ţările membre NATO, pe acest subiect.
   
"Ne-am spus că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat spre Rusia, dar sperăm că acestea să nu fie doar declaraţii. Avem nevoie, de asemenea, de garanţii militare şi tehnologice care să fie menţionate în texte cu valoare juridică", a declarat Putin.
   
El a menţionat că, în acest subiect, "Franţa este una dintre puţinele ţări care nu doar ne ascultă, dar ne şi înţelege". "Sperăm mult ca Franţa, în calitate de membră a NATO şi putere nucleară, să fie conştientă de preocupările noastre, şi sperăm că vom putem dialoga şi cu restul Alianţei", a declarat Putin.
   
Preşedintele rus a susţinut că a avut parte de multe promisiuni nerespectate din partea NATO. "Ne trebuie garanţii serioase şi acorduri în acest sector al securităţii", a declarat Putin, menţionând că Moscova nu va "supraestima tensiunea care există".
   
Vladimir Putin i-a invitat la "dialog" pe partenerii "americani şi europeni" ai Rusiei. "În cadrul discuţiilor avute cu preşedintele Hollande, am simţit că este posibil un dialog cu Franţa, şi deci cu toate celelalte ţări membre NATO".
   
Şefii statelor şi guvernelor celor 28 de ţări membre NATO, reuniţi la Chicago pe 20 şi 21 mai, au declarat ca fiind operaţională prima fază a scutului antirachetă, destinat protejării Europei de atacuri venite din Orientul Mijlociu.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close