Antena 3 CNN Politică Margaret Thatcher, la prima vizită în România. Vezi întâlnirea dintre "doamna de fier" şi Ceauşescu

Margaret Thatcher, la prima vizită în România. Vezi întâlnirea dintre "doamna de fier" şi Ceauşescu

Margaret Thatcher, la prima vizită în România. Vezi întâlnirea dintre "doamna de fier" şi Ceauşescu
Sursa foto: Foto: Antena 3
de M.Z.    |    08 Apr 2013   •   15:55
Margaret Thatcher, "doamna de fier" care a murit luni, la vârsta de 88 de ani, a vizitat România pentru prima dată în septembrie 1971, în calitate de secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă al Marii Britanii. În acel moment, România părea un stat ce doreşte să se desprindă de dictatul sovietic şi să meargă spre independenţă.

Cea de-a doua vizită a „Doamnei de fier", a avut loc în anul 1975, între 30 august şi 3 septembrie, de această dată în calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care a cunoscut conducerea Partidului Comunist Român, pe Nicolae Ceauşescu.



Nu a revenit în România în calitate de prim-ministru, cu toate că în 1980, ministrul său de Externe, lordul Carrington, a făcut o vizită oficială în statul român, iar în aprilie 1981, Ilie Verdeţ, în calitate de prim-ministru, este primit la Londra de către Margaret Thatcher.

Doamna de fier a condus guvernul britanic din 1979 până în 1990. Este unicul prim-ministru, în 160 de ani de istorie britanică, reales de trei ori consecutiv.

Sergiu Celac, fost ambasador român în Marea Britanie, spune despre Margaret Thatcher că a fost un om cu un umor foarte fin.


Într-un discurs ţinut în aprilie 1981, la o întâlnire cu premierul român de atunci Ilie Verdeţ, Margaret Thatcher îi spunea prim-ministrului că vrea să continue relaţiile cu România.

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit luni, în urma unui atac cerebral. "Doamna de fier", în vârstă de 88 de ani, a decedat luni dimineaţă, potrivit purtătorului său de cuvânt.

CINE A FOST MARGARET THATCHER







×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close