Antena 3 CNN Externe O furtună puternică a lăsat 400.000 de locuinţe fără electricitate în vestul Franţei

O furtună puternică a lăsat 400.000 de locuinţe fără electricitate în vestul Franţei

O furtună puternică a lăsat 400.000 de locuinţe fără electricitate în vestul Franţei
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
16 Dec 2011   •   14:43

O furtună care a afectat nord-vestul Franţei a oprit alimentarea cu electricitate a 400.000 de case în cursul nopţii de joi spre vineri, informează AFP. Totodată o navă cargo aflată sub pavilion maltez care transporta balast a eşuat pe ţărm, cauzând o poluare redusă a zonei.
   
Furtuna Joachim care a ajuns în cursul nopţii în regiunea Bretania (nord-vest) şi se îndreaptă acum către Pas de Calais (nord) a mobilizat forţele de salvare pe tot parcursul nopţii de joi spre vineri, din cauza drumurilor blocate şi a transportului feroviar şi rutier perturbat mai ales de către copacii căzuţi.
   
Legăturile aeriene au fost de asemenea afectate joi seara şi vineri dimineaţa pe aeroporturile din oraşele Brest, Nantes şi Rennes.
   
Rafalele puternice de vânt au afectat vestul Franţei pe parcursul nopţii, atingând 130 de km pe oră la malul mării.
   
Aflat sub pavilion maltez, un cargo de 109 metri lungime, TK Bremen, a eşuat pe ţărmul de sud al Bretaniei, provocând o poluare redusă între oraşul Lorient şi peninsula Quiberon. Cei 19 membri ai echipajului sunt în siguranţă, a anunţat prefectura maritimă din Brest.
   
Pierderi de combustibil au fost constatate la unul dintre rezervoare. Aceste pierderi formează o pată de un kilometru ce se îndreaptă către plaja Erdeven.
   
Au fost amplasate baraje plutitoare pentru a ţine sub control poluarea, autorităţile pregătind o operaţiune de pompare şi transferare a combustibilului către bacuri de decantare de pe mal pentru a goli nava ce conţine 180 de tone de carburant şi 40 de tone de motorină, conform prefecturii.
   
"Problemele au fost cauzate de pana de curent (...) dar EDF va lucra să restabilească lucrurile" pentru a reconecta cele 400.000 de locuinţe rămase fără electricitate, a declarat ministrul de Interne. Operatorul energetic a declanşat planul de urgenţă internă la centrala nucleară de la Blayais (sud-vest) care se află în zona de impact a furtunii.
   
Pe litoral, autorităţile au lansat un avertisment cu privire la valurile foarte mari de vineri dimineaţă, temându-se "de niveluri foarte mari chiar şi în zone adăpostite".

×
Subiecte în articol: furtuna locuinte electricitate Franta poluare
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close