Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană CE alocă 8,5 milioane de euro pentru România, din Fondul de solidaritate al UE, în urma inundaţiilor din 2014

CE alocă 8,5 milioane de euro pentru România, din Fondul de solidaritate al UE, în urma inundaţiilor din 2014

CE alocă 8,5 milioane de euro pentru România, din Fondul de solidaritate al UE, în urma inundaţiilor din 2014
Sursa foto: Foto: Agerpres
09 Apr 2015   •   13:28

Comisia Europeană a anunţat, joi, alocarea a 66,5 milioane de euro pentru România, Bulgaria şi Italia de la Fondul de Solidaritate al UE (FSUE) pentru acoperirea parţială a costurilor operaţiunilor de urgenţă în urma inundaţiilor grave din 2014, potrivit unui comunicat al CE

Ajutoarele - 1,98 milioane EUR pentru Bulgaria, 56 de milioane EUR pentru Italia şi aproape 8,5 milioane EUR pentru Romania - vizează acoperirea partiala a costurilor aferente operatiunilor de urgenta pentru recuperare in urma inundatiilor.

Aceste ajutoare vor contribui indeosebi la refacerea unor infrastructuri si servicii vitale, vor rambursa costul operatiunilor de urgenta si de salvare si vor acoperi o parte din costurile aferente curatarii regiunilor sinistrate.

"Fondul de solidaritate al UE este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidarităţii noastre în vremuri de restriște. În multe cazuri, ajutoarele financiare propuse prin decizia de azi vor ajuta la refacerea unora dintre cele mai puţin dezvoltate regiuni ale Europei, demonstrând, totodată, solidaritatea Uniunii Europene cu cele 130.000 de persoane afectate care trebuie să facă faţă consecinţelor unor inundaţii devastatoare", a afirmat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

În mai 2014, Romania a fost afectata de inundatii la scara larga care au adus daune infrastructurilor de transport, apa, energie si comunicatii, precum si locuintelor si fermelor. Serbia, tara vecina cu Romania, a primit deja ajutoare din Fondul de solidaritate al UE dupa ce a fost afectata de aceeasi catastrofa.

Aceste inundatii au afectat 30 din cele 42 de judete ale României, determinand evacuarea localnicilor şi provocand pierderi majore in diferite sectoare ale economiei. Multi fermieri si-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind inecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje. Multe scoli, spitale, cladiri publice si bunuri culturale au fost inundate.

Mai tarziu in cursul aceluiasi an, in iulie si august, precipitatiile abundente, inundatiile si alunecarile de teren au afectat peste 126 000 de locuitori din cinci judete ale regiunii Sud-Vest Oltenia a Romaniei.

Potrivit cererii de ajutor, peste 2 300 de locuinte, 20 de scoli, 9 gradinite si 11 biserici au suferit daune, s-au rupt diguri si baraje si au fost afectate drumuri, poduri, statii de epurare a apelor si sisteme de canalizare. De asemenea, multi fermieri au suferit pierderi uriase de productie.

Scopul multora dintre programele pentru perioada 2014-2020 cofinanate prin fondurile structural si de investiii europene este sa investeasca în prevenirea inundaiilor şi în atenuarea impactului schimbarilor climatice, astfel de investiii fiind mereu necesare.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene a fost instituit pentru a sprijini statele membre si tarile candidate prin oferirea de ajutoare financiare in urma unor catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat ca urmare a inundatiilor grave din Europa Centrala din vara anului 2002. Regulamentul revizuit referitor la Fondul de solidaritate al UE a intrat in vigoare la 28 iunie 2014 si simplifica normele existente, astfel incat ajutoarele sa poata fi platite mai rapid decat inainte.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana România
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close