Antena 3 CNN Externe Donald Trump este al 45-lea președinte al SUA. El a fost huiduit pe drumul spre Casa Albă. Primul discurs după învestire - VIDEO

Donald Trump este al 45-lea președinte al SUA. El a fost huiduit pe drumul spre Casa Albă. Primul discurs după învestire - VIDEO

Donald Trump este al 45-lea președinte al SUA. El a fost huiduit pe drumul spre Casa Albă. Primul discurs după învestire - VIDEO
de M.Z.    |    20 Ian 2017   •   23:50

Donald J. Trump a depus vineri jurământul în cadrul ceremoniei oficiale din faţa Capitoliului din Washington DC, devenind al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Pe lângă Barack Obama, preşedintele care şi-a încheiat mandatul, la ceremonie au mai fost prezenţi foştii preşedinţi Jimmy Carter, George W. Bush şi Bill Clinton. Hillary Clinton, contracandidata lui Trump la scrutinul din 8 noiembrie, a fost şi ea prezentă.

Este cel mai controversat preşedinte pe care l-au ales vreodată americanii. Un preşedinte imprevizibil, care anunţă schimbări nemaivăzute în ultimele zeci de ani. Întreaga lume urmăreşte cu mare atenţie învestirea lui Trump şi primele lui decizii majore. 

La ANTENA 3 LIVE, în direct de la Washington, cele mai importante momente ale ceremoniei, aşa cum s-a întâmplat şi în ziua alegerilor americane. Antena 3 este singurul post din România afiliat CNN şi avem bucuria să vă oferim cele mai bune imagini de la acest eveniment. 

 

UPDATE - Preşedintele american Donald Trump şi familia sa au ajuns la Casa Albă, după parada de pe Pennsylvania Avenue, informează agerpres.ro. 

Donald şi Melania Trump, însoţiţi de fiul lor Baron, în vârstă de 10 ani, au ieşit din maşină şi au mers pe jos pentru a saluta mulţimea, aşa cum au făcut şi mulţi dintre predecesorii lor cu ocazia învestirii. Cu puţin timp înainte, maşina prezidenţială trecuse prin faţa unor protestatari. 

Omul de afaceri în vârstă de 70 de ani, care a depus jurământul în cursul dimineţii, a trecut în revistă trupele americane şi apoi s-a urcat în limuzina prezidenţială, încadrată de agenţii Serviciului Secret. 

Programul familiei prezidenţiale mai cuprinde azi participarea la trei baluri care sărbătoresc învestitura noului preşedinte, inclusiv unul oferit în cinstea membrilor forţelor armate. 

În acelaşi timp, la câteva străzi distanţă, în afara perimetrului de securitate, poliţiştii americani au arestat aproximativ 100 de protestatari violenţi pentru acte de vandalism. Poliţiştii, echipaţi pentru confruntări de stradă, au folosit grenade sonore şi sprayuri lacrimogene pentru a-i împrăştia pe manifestanţi. 

UPDATE - La scurt timp după ce a depus jurământul, noul președinte al SUA a concediat toți ambasadorii

UPDATE - Preşedintele Donald Trump este huiduit pe drumul spre Casa Albă.

UPDATE - AP: 10 lucruri pe care Trump a promis că le face în prima zi de mandat

UPDATE - Preşedintele Donald Trump a părăsit platforma Capitoliului, după ce a devenit al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, şi pleacă cu familia sa spre Casa Albă, în vreme ce Barack şi Michelle Obama au decolat pentru ultima dată cu avionul prezidenţial Air Force One spre Palm Springs.

UPDATE - La Capitoliu, Donald Trump a semnat actele oficiale.

UPDATE - Donald Trump, devenit cel mai puternic om al Planetei, a spus vineri, în primul discurs ținut după ce a depus jurământul ca președinte al SUA, că va eradica complet terorismul de pe fața Pământului și va face tot posibilul să nu-i dezamăgească pe americani.

Cele mai importante declațiile lui Trump:

Noi, cetățenii SUA, ne-am alăturat acestui dermers pentru a clădi această națiune, pentru a îndeplini promisiunile pentru toți oamenii nostri. Ne vom confrunta cu greutăți, dar ne vom face treaba. Îi suntem recunoscatori lui Obama si primei Doamne pentru gratia si distinctia acordata pe durata acestui transfer de putere, ati fost nemaipomeniți. SUA sunt patria voastră. 

Pe 21 ianuarie 2017, va fi o zi care ramana in istorie, ziua in care poporul a devenit liderrul acestei natiuni.Toată lumea va ascultă. Ati venit cu miile aici, pentru a participa. Avem o singura casa si un singur destin.

Am imbogatit alte state, in timp ce bogatia noastra s-a disipat. Fabricile s-au inchis, clasa de mijloc a fost privata de o surse de venit
Dar aceasta este trecutul, acum privim doar catre viitor
”, a spus Donald Trump, în primul discurs ținut după depunerea jurământului.

Ne-am adunat azi aici, pentru a emite un nou decret care sa se aplice in fiecare stat, in fiecare centru de putere, incepand de azi, va fi vorba doar de națiunea americană. Fiecare decizie privind comertul, politica externe se va lua spre binele famiilor americane, trebuie sa ne protejam granitele de atacurile altor natiuni. Protectia ve merge mana in mana cu progresul, voi face tot ce imi sta in putinta si nu va voi dezamagi niciodata, America va castiga ca niciodata.

Vom aduce joburile inapoi, ne vom aduce in tara visele pe care le-am pierdut. Vom construi noi drumuri, tunele, cai ferate. Ne vom consolida alianțele, vom incheia altele. Terorismul islamic il vom eradica complet de pe fata pamantului. Cand America este unita, America este de neoprit.

Vom fi protejati cu precadere de Dumnezeu, nu uitați acest lucru. Trebuie sa avem asteptari mari, nu vom mai accepta politicieni care sa dea din gura, care se plang continuu, dar nu fac nimic concret. Gata cu vorbele, a sosit momentul pentru acțiune. Nu exista o provocare careia spirirul american sa nu-i faca față. Prin venele noastre curge acelasi sange american. Nu veti mai fi nicicand ignorati. Vom face din nou America mareta, multumesc si Dumnezeu sa binecuvanteze America!”, a încheiat Trump.

UPDATE - Donald Trump a depus jurământul ca președinte al Statelor Unite ale Americii.

”Eu, Donald Trump, jur solemn să-mi îndeplinesc cu credinţă atribuţiile de preşedinte al Statelor Unite şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a prezerva, proteja şi apăra Constituţia Statelor Unite” - este jurământul rostit de noul preşedinte al SUA în timpul ceremoniei urmărite în direct de milioane de oameni din lumea întreagă. 

A dat mâna cu soția sa, cu Barack Obama și apoi cu Joe Biden.

Apoi, el va ține un discurs.

UPDATE - Vicepreședintele SUA Mike Pence a depus jurământul.

UPDATE - Donald Trump va depune jurământul în fața Curții Supreme și va jura pe două Biblii, una a sa și una a lui Abraham Lincoln.

Acolo este și Hillary Clinton, contracandidatul său din campania prezidențială.

Imagini de la ceremonie

UPDATEAnalistul politic Radu Tudor dezvăluie ce îl îngrijorează la Trump

UPDATE - Donald Trump a ajuns la Capitoliu.

UPDATE - Protestatarii anti-Trump au încercat să blocheze accesul susţinătorilor preşedintelui-ales la ceremonia de învestire

----------------------------

Știrea inițială

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, şi soţia sa, Melania, au fost primiţi la Casa Albă de preşedintele în exerciţiu Barack Obama şi prima doamnă, Michelle. 

Este ultima întâlnire oficială dintre cele două cupluri înainte de învestitura lui Trump în funcţia de preşedinte al SUA. După întâlnire, în jurul orei 10.30 (17.30 ora României), vor pleca spre Capitoliu, unde Trump va depune jurământul. 

Citiți și Melania Trump face furori cu ținuta din ziua învestirii și amintește de eleganța lui Jackie Kennedy

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Barack Obama, a părăsit pentru ultima dată vineri Biroul Oval de la Casa Albă, informează AFP. Obama i-a lăsat preşedintelui ales Donald Trump o scrisoare pe care a pus-o pe biroul prezidenţial, o piesă de mobilier din secolul al XIX-lea care a fost utilizată de toţi preşedinţii americani. 

Preşedintele ales şi cel în exerciţiu, împreună cu soţiile lor, vor parcurge împreună traseul până la Capitoliu: 2,5 km, conform tradiţiei. 

Citiți și Barack Obama și-a luat rămas-bun pe Twitter și a anunțat crearea unei fundații

Se spune că va fi cea mai scumpă şi cea mai scurtă ceremonie din istoria modernă a Statelor Unite. Va dura 90 de minute. În cazul altor preşedinţi a ajuns până la patru ore. Şi numărul balurilor la care preşedintele este aşteptat să participe în această seară este mult mai mic decât în 2009. Vor fi doar trei, față de 10 câte au fost organizate la prima învestire în funcţie a lui Obama.

Premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PSD Liviu Dragnea sunt şi ei la Washington la ceremonia de învestire a noului preşedinte american. Au fost şi la o cină privată cu Donald Trump

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close