Antena 3 CNN High Tech Google Flu Trends include acum şi România, punând la dispoziţia autorităţilor şi a populaţiei un instrument util de estimare a tendinţelor gripei

Google Flu Trends include acum şi România, punând la dispoziţia autorităţilor şi a populaţiei un instrument util de estimare a tendinţelor gripei

Google Flu Trends include acum şi România, punând la dispoziţia autorităţilor şi a populaţiei un instrument util de estimare a tendinţelor gripei
01 Noi 2012   •   14:39

Google Flu Trends, un instrument care furnizează estimări aproape în timp real ale incidenţei gripei în mai multe regiuni ale globului, este disponibil acum şi în România la adresa google.org/flutrends/intl/ro.

Google a constatat că anumiţi termeni de căutare referitori la gripă sunt frecvent utilizaţi în fiecare an în perioada epidemiilor de gripă. Comparând numărul de căutări online cu datele din sistemele tradiţionale de supraveghere a gripei, Google a dezvoltat Flu Trends, ce constituie un sistem util de avertizare în privinţa unor noi epidemii de gripă.

În România, Google Flu Trends utilizează tendinţele observate în interogările de căutare timp de mai multe sezoane, coroborate cu datele oficiale furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino (INCDMI – Cantacuzino).

“Localizarea sistemului Google Flu Trends şi pentru România va furniza informaţii utile şi va semnala tendinţe care pot fi de un real ajutor sănătăţii publice. Folosirea căutărilor online pentru completarea supravegherii naţionale, convenţionale a gripei, va facilita şi va direcţiona măsurile de control, întrucât alerta debutului unei epidemii va putea fi făcută în avans cu cel puţin 7 zile faţă de raportările oficiale ale cazurilor”, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, medic primar, doctor în ştiinţe medicale,  Şeful Centrului Naţional de Gripă din reţeaua OMS, INCDMI – Cantacuzino.

"Google Flu Trends şi-a dovedit deja eficienţa în monitorizarea epidemiilor şi pandemiilor de gripă în aproape 30 de ţări, şi suntem foarte bucuroşi să colaborăm cu Institutul Cantacuzino pentru a pune la dispoziţia medicilor şi a publicului larg un instrument gratuit ce poate contribui la menţinerea sănătăţii pe perioada sezoanelor de gripă, prin detectarea timpurie a unei epidemii", a declarat Dan Bulucea, director general Google România.

Graficele Google Flu Trends sunt bazate pe date anonime şi cumulate provenind de la milioane de căutări Google efectuate în timp, iar rezultatele afişate sunt generate de un sistem automatizat.

Mai multe informaţii despre Google Flu Trends puteţi afla accesând Flu Trends video.

×
Subiecte în articol: România Google
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close