Antena 3 CNN High Tech Televiziunea 3D şi-a făcut intrarea în Europa. Românii se pregătesc şi ei pentru schimbare

Televiziunea 3D şi-a făcut intrarea în Europa. Românii se pregătesc şi ei pentru schimbare

Televiziunea 3D şi-a făcut intrarea în Europa. Românii se pregătesc şi ei pentru schimbare
Sursa foto: Foto: buckaroosfunnypictures.com
12 Dec 2011   •   17:36

Cum interesul pentru transmisiile 3D a crescut extrem de mult în ultimii ani, companiile de profil au insistat pe dezvoltarea acestui segment, existând în momentul de faţă o ofertă destul de bogată. Pentru moment, sunt disponibile în Europa opt astfel de canale - BSkyB, Canal+, Sky, Viasat, Brava 3D, Penthouse 3D, SES Astra 3D demo channel şi Canal+ Demo 3D - acestea fiind transmise prin intermediul sateliţilor SES Astra. În România, televiziunea 3D este însă abia la început.
   
În prezent, unul dintre promotorii televiziunii 3D la nivelul transmisiei în Europa este SES Astra, un important operator de sateliţi de talie mondială. În mod concret, prin intermediul sateliţilor SES Astra, sunt retransmise în prezent opt televiziuni 3D - BSkyB (recepţionat în Marea Britanie şi Irlanda), Canal+ (Franţa), Sky (Germania), Viasat (Scandinavia), Brava 3D (paneuropean), Penthouse 3D (paneuropean), SES Astra 3D demo channel (paneuropean) şi Canal+ Demo 3D (Spania), potrivit Mediafax şi SES Astra.
   
Dintre acestea, Brava 3D, SES Astra 3D demo channel şi Canal+ Demo 3D pot fi recepţionate gratuit, fiind necodate. Acest lucru presupune faptul că orice posesor de receptor de satelit şi televizor compatibil 3D cu sistemele folosite de cei care le emit poate să vadă aceste televiziuni. 
   
Serviciul 3D oferit de compania britanică BSkyB a avut parte de un feed-back entuziast din partea publicului. Acest fapt este legat fără îndoială şi de bunădispoziţia creată telespectatorilor din restaurantele şi cluburile din Marea Britanie şi Irlanda, spaţii în care aceştia pot să servească masa sau să se răcorească cu un pahar cu bere în timp ce privesc un meci de fotbal sau o emisiune de divertisment, în format 3D.
   
La fel ca omologul său britanic, canalul german Sky s-a axat pe transmisiile sportive, deşi a inclus în grila sa şi programe 3D pentru copii, teatru şi filme.
   
Pe de altă parte, televiziunea Canal+ din Franţa foloseşte efortul tehnologic de avangardă mai democratic, oferind abonaţilor săi, din decembrie 2010, un mix de programe de ştiri, seriale şi documentare, precum şi filme şi sport.
   
Televiziunea olandeză Brava 3D emite în acest format din 23 septembrie 2010, fiind primul program TV cu acoperire europeană. Brava 3D oferă telespectatorilor săi o combinaţie de muzică clasică, operă şi balet în format 3D.
   
Pe de altă parte, televiziunea Viasat transmite pentru telespectatorii din întreaga peninsulă scandinavă o gamă largă de documentare, o selecţie de meciuri de fotbal din Liga Campionilor, filme artistice şi seara - câteva programe erotice, toate în format 3D.
   
Totodată, Penthouse 3D poate fi recepţionat criptat la nivel european, fiind prima televiziune erotică 3D la nivel global. Penthouse 3D emite din 1 martie 2011, zilnic, grila sa fiind formată exclusiv din conţinut 3D original.
   
Dacă oferta internaţională a televiziunilor 3D începe să fie din ce în ce mai diversificată, în România, canalele 3D sunt abia la început. Astfel, clienţii care aleg opţiunea HD - 3D de la UPC România pot vedea şi primul canal exclusiv 3D - High TV, după cum a anunţat în luna noiembrie compania de telecomunicaţii. High TV va emite în primul an 400 de ore de conţinut 3D şi va continua să genereze peste 500 de ore de conţinut de calitate în fiecare an. Televiziunea oferă o gamă largă de programe în format 3D, de la modă şi ştiri mondene până la documentare despre călătorii şi celebrităţi.
   
Pe de altă parte, potrivit unor informaţii din industria de telecomunicaţii, şi compania RCS&RDS testează tehnologia 3D. În mod concret, televiziunea muzicală UTV, aflată în portofoliul RCS&RDS, a început să emită experimental în 3D pe platforma IPTV a companiei de telecomunicaţii.

×
Subiecte în articol: 3D Europa astra fotbal moda celebritati
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close