Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Antibiotic folosit pe scară largă, asociat cu risc crescut al decesului din cauze cardiace

Antibiotic folosit pe scară largă, asociat cu risc crescut al decesului din cauze cardiace

Antibiotic folosit pe scară largă, asociat cu risc crescut al decesului din cauze cardiace
de M.C.    |    20 Aug 2014   •   14:14

Cercetătorii danezi au descoperit că unul dintre antibioticele prescrise pe scară largă, claritromicina, este asociat cu un risc crescut al morţii din cauze cardiace.

Studiul, publicat în British Medical Journal, a fost efectuat în Danemarca, între 1997 şi 2011, pe un eşantion al populaţiei adulte cu vârste între 40 şi 74 de ani.

Pe lângă claritromicină a fost studiat şi riscul asociat al roxitromicinei, în comparaţie cu penicilina V.

Dacă la pacienţii trataţi cu penicilina V incidenţa deceselor din cauze cardiace a fost de 2,5 la mie, în cazul claritromicinei a fost de 5,3 la mie. În cazul roxitromicinei nu au fost observate diferenţe semnificative faţă de penicilina V.

Concluzia medicilor danezi a fost că folosirea claritromicinei a produs o creştere semnificativă a riscului decesului asociat afecţiunilor cardiace, spre deosebire de roxitromicină, însă se aşteaptă şi confirmări din partea populaţiei independente. În plus, asocierea clinică a claritromicinei poate fi atribuită în special femeilor.

Claritromicina este un antibiotic folosit în tratarea infecţiilor bacteriene, cu precădere în infecţiile respiratorii, cum ar fi sinuzite, amigdalite, faringite, pneumonie, dar şi infecţii ale pielii sau boala Lyme.

×
Subiecte în articol: antibiotic studiu
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close