Antena 3 CNN Life Știinţă Când frica întunecă raţiunea. Informaţii esenţiale despre eclipsele de soare. Pare iraţional, dar oamenii continuă să fie superstiţioşi

Când frica întunecă raţiunea. Informaţii esenţiale despre eclipsele de soare. Pare iraţional, dar oamenii continuă să fie superstiţioşi

Când frica întunecă raţiunea. Informaţii esenţiale despre eclipsele de soare. Pare iraţional, dar oamenii continuă să fie superstiţioşi
Sursa foto: Foto: Michael Chow
19 Mar 2015   •   11:51

Lupi vikingi ai cerului, câini de foc coreeni şi versiuni africane despre reconciliere celestă – acestea sunt numai câteva dintre modurile în care oamenii au încercat să explice, de-a lungul istoriei, eclipsele solare. Asta pentru că, în cea mai mare parte a istoriei umanităţii, oamenii nu înţelegeau de fapt ce este o eclipsă solară. În vremuri în care informaţiile ştiinţifice nu cunoşteau o răspândire vastă sau pur şi simplu nu existau, miturile puteau reprezenta o armă puternică de influenţare şi manipulare.

„Pare iraţional”, dar oamenii continuă să fie superstiţioşi

În ciuda progreselor făcute de ştiinţă, oamenii continuă să preia şi chiar să perpetueze superstiţiile legate de eclipsele solare. Directorul Observatorului Griffith din Los Angeles, doctorul Edwin C. Krupp, a declarat pentru National Geographic că primeşte frecvent telefoane de la persoane îngrijorate că eclipsele solare ar putea afecta femeile însărcinate.

„Pare iraţional”, spune omnul de ştiinţă, însă aceste frici există şi primim zeci de apeluri de acest fel.

Cercetătorul atrage atenţia asupra protejării ochilor în timpul eclipselor şi spune că eclipsa poate fi privită cu ochiul liber numai atunci când Soarele este acoperit complet. „Acela este momentul în care putem experimenta cu adevărat o eclipsă”, spune Krupp.

„Este o experienţă minunată. Este o şansă să vedem cum funcţionează universul. Sistemul solar îşi vede de treabă chiar sub ochii noştri. Este o plăcere profundă şi personală”, spune cercetătorul.

Superstiţii despre eclipsele solare

Atât eclipsele de Soare, cât şi cele de Lună sunt privite de astrolologi cu scepticism şi frică. În mitologia hindusă, eclipsa de Soare semnifică înghiţirea Soarelui de către demonul Ketu. În consecinţă, astrologii susţin că eclipsele solare sunt periculoase şi îi sfătuiesc pe oameni să nu iasă din casă în timpul acestor fenomene.

Indienii au fost avertizaţi de astrologi că nu trebuie să se uite la eclipsă. Mai mult, femeilor însărcinate le este interzis cu stricteţe să iasă afară din casă în timpul acestui fenomen. Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, templele hinduse sunt închise în timpul eclipsei şi redeschise, numai după efectuarea unui ritual.

Când Soarele s-a iubit cu Luna

Nu toate populaţiile au privit însă cu teamă eclipsele solare. De exemplu, comunităţile inuite din nordul Americii credeau că, în timpul unei eclipse, Soarele şi Luna îşi părăseau locul de pe cer pentru a veni pe Pâmânt.

Un alt mit, de data aceasta al populaţiilor amazoniene, spunea că Soarele şi Luna era iubiţi. Se iubeau atât de mult încât lumina Soarelui ardea Pământul, în timp ce lacrimile Lunii îl înecau. De aceea, Soarele şi Luna erau nevoite să trăiască în locuri îndepărtate de pe cer şi puteau să-şi atingă umbrele numai în timpul eclipselor.

Ce se întâmplă în timpul unei eclipse de Soare

Eclipsa de Soare are loc atunci când Luna trece între Pâmânt şi Soare, prin faţa Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune între privitor și Soare, îi "blochează" lumina. Când discul Lunii îl acoperă în întregime pe cel al Soarelui, imaginea luminoasă obișnuită a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o anumită durată de ordinul câtorva minute, eclipsa de soare este totală.

Eclipsele totale de Soare permit executarea unor studii astronomice speciale, dar au loc mult mai rar decât cele parțiale.

Fiecare eclipsă de Soare are o poziție proprie și se poate vedea doar dintr-o zonă anume de pe glob.

Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire.

Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase.

Tipuri de eclipsă:

Eclipsa totală – Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuși, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului

Eclipsa inelară - apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul și diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt un eveniment astronomic rar.

Eclipsa hibrid - este o eclipsă intermediară între o eclipsă de Soare totală și una inelară. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară. Și acesta este un tip de eclipsă rar întâlnit.

Eclipsa parțială - apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna obturează Soarele doar parțial. Fenomenul poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului, în special în exteriorul benzii de totalitate.

Românii vor putea vedea vineri, 20 martie, o eclipsă de Soare, dar numai în faza parțială a ei. Eclipsa începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la 13:05, cu o durată medie pentru țara noastră de două ore și 20 de minute



×
Subiecte în articol: eclipsa Soare
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close