Antena 3 CNN Life Știinţă "Inelul" uriaş descoperit în gheaţa din Antarctica. "Este urma lăsată de un meteorit"

"Inelul" uriaş descoperit în gheaţa din Antarctica. "Este urma lăsată de un meteorit"

"Inelul" uriaş descoperit în gheaţa din Antarctica. "Este urma lăsată de un meteorit"
de O.P.    |    13 Ian 2015   •   12:40

O structură circulară cu diametrul de 2 km a fost observată recent în estul Antarcticii, iar oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi vorba despre un crater de impact produs de căderea unor bucăţi dintr-un meteorit mare cât o casă, în urmă cu un deceniu.

Formaţiunea a fost descoperită în cursul unui zbor de cercetare deasupra Antarcticii, în mijlocul unei întinderi plat de gheaţă.  În centrul uriaşei „cicatrice” rotunde se află blocuri de gheaţă sfărâmate, iar în jurul ei se află alte structuri circulare mai mici. 

Încercând să îşi dea seama ce anume a produs această formaţiune, cercetători au descoperit, în cele din urmă, că două studii separate indicau căderea unui meteorit în regiune, în anul 2004, scrie descoperă.ro.

Unul dintre studii menţiona o serie de infrasunete înregistrate de mai multe detectoare, la data de 2 septembrie 2004; celălalt conţinea observaţiile cercetătorilor de la Staţiunea Davies, baza antarctică permanentă australiană, aflată pe coasta estică a Antarcticii, asupra unei dâre de praf apărute la altitudine mare în atmosferă, în aceeaşi perioadă.

×
Subiecte în articol: meteorit
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close